Crni petak (Foto: Facebook)
Crni petak (Foto: Facebook) Foto: Facebook

Facebookom se (opet) šire laži o Crnom petku, saznajte kako je zapravo dobio ime.


Još jedna u nizu dezinformacija koje se šire Facebookom, a zahvatila je i domaće korisnike, ovaj se put odnosi na podrijetlo Crnog petka. U objavi koja se već godinama širi društvenim mrežama, obično uz slike robova u lancima, stoji da je Crni petak dobio ime po rasprodaji robova koja se organizirala dan nakon američkog Dana zahvalnosti.

Vezani članci Mislav Želle Reportaža iz Los Angelesa: ''SAD je na putu da postane epicentar zaraze, bio spreman ili ne'' Američka reakcija na koronavirus Užasni primjeri iz Amerike koji pokazuju kako se ne smije ponašati za vrijeme pandemije

No podrijetlo Crnog petka nema nikakve veze sa sniženjima i rasprodajama, pa čak ni rasprodajom robova. Prvi spomen Crnog petka datira iz 1951. i odnosi se na petak nakon američkog Dana zahvalnosti (koji se uvijek slavi četvrtkom), na koji mnogi zaposlenici javljaju da su bolesni kako bi imali četiri slobodna dana u komadu.

Termine ''crni petak'' i ''crna subota'' 1961. koristi policija kako bi opisala kaos na ulicama Philadelphije zbog priljeva ljudi iz predgrađa i okolnih mjesta koji su došli u blagdansku kupovinu, a naziv se tada proširio u javnosti i s vremenom postao svojevrsni praznik kapitalizma.

Popularno alternativno objašnjenje naziva tvrdi da su trgovci počeli koristiti ovaj naziv jer bi od siječnja do sredine studenog poslovali u minusu (''u crvenom'') dok bi nakon Dana zahvalnosti počeli poslovati u plusu (''u crnom'').

Crni petak u SAD-u se spominje i ranije, ali nevezano za petak nakon Dana zahvalnosti i odnosio se na petak 24. rujna 1869. kada su Jim Fisk i Jay Gould zajedno kupili poveće količine američkog zlata u nadi da će cijene skočiti i osigurati im dobar profit, što je izazvalo krah tržišta.