Živa tuga

Građani božićno drvce nazvali Šugavko: Pa ova smreka ima više pratitelja na Twitteru nego grančica

Rimsko božićno drvce dobilo je nadimak Šugavko (FOTO: Screenshot)
Rimsko božićno drvce dobilo je nadimak Šugavko (FOTO: Screenshot)
"Šugavko savršeno predstavlja današnji Rim: tužan, nedostatan, usamljen", piše u komentaru Corriere della Sera.

Uspoređuju ga s četkom za čišćenje zahoda i zovu "šugavko". Tako Rimljanima izgleda gradsko božićno drvce, postavljeno prije neki dan na Piazzi Veneziji.

Riječ je o 21 metar visokoj smreki dopremljenoj u Rim s Dolomita koja je odmah izazvala val kritika jer izgleda jadno, naročito u usporedbi s blještavim i raskošnim drvcima postavljenim u Milanu, talijanskoj modnoj i financijskoj prijestolnici.

"Drvo je živa tuga", ističe rimski taksist Emanuele. "Milanezi imaju puno ljepše. Oni imaju love pa imaju i prekrasno drvce. Sve je bolje u Milanu", ogorčen je.

Suparnik Vječnom Gradu, Milano, uživa u financijskoj renesansi potaknutoj milijunima koji su se slili u grad za Svjetsku izložbu 2015. Tako je postavio trideset metara visoku smreku ispred svoje znamenite srednjovjekovne katedrale i raskošno je uresio.

Ali nije to sve. Milano je postavio golema božićna stabla i ispred drugih gradskih znamenitosti, poput trgovačke arkade Vittorija Emanuela II. i operne kuće La Scale. Troškove pokrivaju privatni sponzori, poput televizije Sky.

Suprotno, rimski "spelacchio" predmet je ismijavanja na društvenim mrežama i ima već i svoj račun na Twitteru ukrašen porukama "imam više pratitelja nego grančica".

Tužan, nedostatan, usamljen

"Šugavko savršeno predstavlja današnji Rim: tužan, nedostatan, usamljen", piše u komentaru Corriere della Sera.

Za rimsku božićnu smreku navodno je plaćeno 50.000 eura, bez javnog natječaja, a to je gotovo triput više nego lani, tvrde rimski građanski aktivisti.

Ovo je druga godina zaredom da je gradonačelnica Virginia Raggi pod žestokim kritikama zbog izbora božićnih dekoracija jer ni prošlogodišnje drvce nije bilo bajno.

Raggi tvrdi da nevoljeno gradsko drvce zapravo ispunjava najviše ekološke standarde i okićeno je "jednostavno i sofisticirano".

Njezina stranka Pet zvijezda u međuvremenu je priopćila da u gradu ima i većih briga od izgleda božićne jelke.

Raggi je uvjerljivo pobijedila na izborima 2015., ali od tada se neuspješno bori s endemskim rimskim problemima poput sakupljanja otpada i katastrofalnog gradskog prijevoza.

Nedavno istraživanje kvalitete života u talijanskim gradovima poslovnog dnevnika Il Sole 24 Ore pokazalo je da Vječnom Gradu ne ide baš dobro. Tek je na 24. mjestu, što je 11. mjesta niže nego lani.

A dodatna sol na rimskoj rani odličan je plasman Milana u istom istraživanju. (Hina)