Traži se uzrok

Grad osvanuo u boji lokalnog nogometnog kluba, preko noći ga je prekrio plavi snijeg!

Snijeg u boji lokalnog kluba Zenita (FOTO: YouTube/Screenshot)
Snijeg u boji lokalnog kluba Zenita (FOTO: YouTube/Screenshot)
Dok ne stignu rezultati analize, gradske su se vlasti odbile očitovati o tome ima li boja snijega veze s rušenjem zgrade farmaceutsko-biokemijskog istraživačkog instituta.

Građane Sankt-Peterburga dočekalo je u utorak ujutro posve neobično iznenađenje - ulice prekrivene plavim snijegom. Silne napadale pahulje su rodne četvrti ruskoga predsjednika Vladimira Putina obojale u nijanse lokalnog nogometnog kluba Zenita, međutim bilo bi pogrešno reći da je ljude prizor oduševio.

Baš naprotiv, neprirodna boja snijega mnoge je uznemirila, pa su lokalni mediji prenijeli bojazan građana da je plavetnilo nastalo kao posljedica rušenja zgrade farmaceutsko-biokemijskog istraživačkog instituta.

I doista, prema mišljenju stručnjaka upravo je kobalt mogao uzrokovati takvu boju, međutim lokalne vlasti su se odbile očitovati dok iz laboratorija ne stignu rezultati analize.

Zanimljivo, identičan je slučaj zabilježen 2015. godine u Čeljabinsku, a plave su pahulje tada nastale tako što je ventilacijski sistem jedne tvornice u zrak ispuštao bojilo kakvo se koristi pri farbanju hrane, primjerice uskršnjih jaja.