Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ken Sturdy imao je samo 20 godina kada je gledao tisuće i tisuće suboraca kako ginu ispred njegovih očiju.


U kinima diljem svijeta upravo igra film Dunkirk, silno hvaljeno djelo koje potpisuje Christopher Nolan i koje  vrlo vjerno prikazuje događaje tijekom bitke kod francuskog Dunkerquea između 26. svibnja i 4. lipnja 1940. godine.

Vezani članci Provjereno: Ljubica Lazić sama sa svojim životinjama - 3 Nakon fakulteta i rata završila u derutnoj štali: "Ovo je nepojmljivo, za nekoga da bude sam i radi ovo što ja radim u vremenu u kojem živimo…" Rat u Armeniji Rusija, SAD i Francuska pozvali na prekid vatre u Armeniji: "Pozivamo čelnike obje strane da se vrate pregovorima"

U tih je devet dana poginulo nešto više od 68 tisuća britanskih vojnika, koji su uz svoje belgijske i francuske suborce čekali na evakuaciju, potpuno odsječeni od nacista nakon što je belgijski kralj Leopold potpisao predaju armije zbog snažnih njemačkih prodora kroz Ardensku šumu.

Evakuacijom je tada spašeno preko 300 tisuća vojnika, a među onima koji je pomagao ljudima u klopci nalazio se i Ken Sturdy, danas 97-godišnjak, koji je imao 20 godina kada se kao pripadnik Britanske kraljevske ratne mornarice pridružio bitki.

Sturdy je pogledao film u petak u Calgaryju i reporterki Carolyn Kury de Castillo odmah po završetku otkrio da je tijekom predstave ponovno proživio te stravične prizore i vidio lica svojih suboraca, pa i prijatelja koji su tih dana položili živote ili završili u zarobljeništvu.

"Zaplakao sam jer nikada nije kraj. Ljudska je vrsta silno inteligentna, činimo zadivljujuće stvari, putujemo na Mjesec, ali još uvijek izvodimo gluposti", kazao joj je kroz suze Sturdy, misleći pritom, naravno, na činjenicu da i danas ljudi ginu na bojišnicama diljem planeta, baš kao što je nekoć ginula njegova generacija.