Teška ovisnost

Dječak se ''navukao'' na klađenje i ocu potrošio više od pola milijuna kuna

Klađenje (Ilustracija. Getty Images)
Klađenje (Ilustracija. Getty Images)
Zbog ovisnosti o klađenju 13-godišnji dječak s kartice koju je ukrao ocu potrošio je 671.000 kuna (80.000 funti).

Nakon što je vidio oglas za klađenje, 13-godišnji Britanac ''navukao'' se i s tatine kartice potrošio više od pola milijuna kuna. Ovisnici o klađenju u maloljetnoj populaciji ozbiljan su britanski problem. Prema najnovijim informacijama 25.000 djece u dobi od 11 do 16 ovisni su od kockanju.

Ovaj 13-godišnji dječak o kojem je priču objavio Mirror ne otkrivajući njegov identitet počeo se kladiti nakon što je s tatom bio na Wembleyju gdje je vidio oglas za online klađenje.

Mladac je fotografirao tatinu karticu i postavio račun na internetu pod identitetom svog oca. Ovisan o klađenju postao je u svega nekoliko dana. Nakon nekoliko pobjeda stavljao je sve veće i veće uloge. Ponekad i po 24.000 kuna (3.000 funti).

''Nisam imao pojma da bi kockanje moglo biti ovisnost poput pušenja, alkohola ili droga. Činilo se zabavno i mislio sam da bi mogao zarađivati na tome. Bilo je vrlo lako. Morao sam samo dati tatino ime, adresu, datum rođenja i detalje kartice te potvrditi da sam stariji od 18 godina'', ispričao je dječak iz Lancashirea.

Što je radio otkriveno je šest mjeseci kasnije kada su njegovog oca nazvali iz banke i pitali ga za transakcije. Otac se suoči s njim i dječak je mu je sve priznao. Roditelji su ga poslali na psihoterapiju i mislili da su time sve riješili.

Ali nekoliko mjeseci kasnije on se ponovno vratio kockanju te potrošio još veći iznos nego prije psihoterapije.

Roditelje je bacio u veliki dug i potpuno izgubio njihovo povjerenje. ''Žao mi je zbog svega što sam učinio. Osjećam da da sam sve uništio i naši životi više neće biti isti'', rekao je dječak.

Otkriva da je počeo sa sitnom okladama od pet ili deset funti da bi ubrzo trošio i do 1000 funti na dan. ''Znao sam i po šest sati dnevno pregledavati oklade, propuštao bi treninge i ne pisao zadaće. Klađenje je bilo jedino o čemu sam razmišljao'', kaže ovaj danas 15-godišnjak.

Dječak redovito ide na psihoterapiju jednom na tjedan kao i na grupne terapije s drugim ovisnicima o klađenju.