Šuma (Foto: Screenshot/YouTube)
Šuma (Foto: Screenshot/YouTube) Foto: Screenshot/YouTube

Šumsko tlo gibalo se kao da diše, što je inspiriralo maštu korisnika društvenih mreža.


Snimka nastala u kanadskoj šumi postala je viralni hit i nadahnula maštu gledatelja jer na njoj izgleda kao da šumsko tlo diše. Komentari na društvenim mrežama predvidivo su praznovjerni pa jedni tvrde da je riječ o crnoj magiji, drugi da je riječ o uzdahu Majke Prirode, no postoji i posve racionalno objašnjenje ovog fenomena.

Vezani članci Plaža Uživali su na plaži, a onda se vrijeme naglo promijenilo, jedva su uspjeli skupiti stvari Fascinantna priroda - 1 Nije riječ o specijalnim efektima ni prizorima iz filmova, priroda je stvarno tako čudesna!

Forbes piše da voda natopi tlo za vrijeme oluja pa ono izgubi koheziju, zbog čega snažan vjetar u krošnjama naginje drveće, čiji korijeni zbog razrjeđenog tla olabave, pa se i oni pomiču zajedno s deblom.

Podizanje i spuštanje korijena može izgledati kao da tlo "diše", a u nekim slučajevima vjetar je dovoljno snažan da težina debla prevagne i iščupa korijen iz oslabljenih "temelja". Prizor u kojem ipak nema crne magije, ali je svejedno impresivan, možete pogledati u nastavku.