Obavijesti Video Pretražite Navigacija
CERN-ov projekt

2012. nam treba otkriti tajnu Velikog praska

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Akcelerator bi ponovno trebao biti u funkciji do 2011. godine.

Mnogobrojni znanstvenici sudjeluju u projektu Europskog centra za nuklearna istraživanja (CERN). Pokušavaju doći do 'božje čestice' u hodnicima ispod švicarske Ženeve. Nakon njegovog kvara, znanstvenici su popravili akcelerator (LHC), a trenutno održavaju energiju potrebnu za razotkrivanje tajne, rekao je srpski znanstvenik Dragan Popović, uključen u projekt.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ne žele se predati LHC je u 'pit stopu', lov na 'božju česticu' kreće u veljači Slika nije dostupna 'Božji um iza Velikog praska' Papa: Svemir nije rezultat slučaja

100 metara ispod zemlje na periferiji Ženeve znanstvenici žele izazvati direktan sudar. 'Testovima ćemo podići energiju čestica na razinu na kojoj je bila u vrijeme nastajanja svemira i tako ćemo saznati kako je iz tog stanja nastalo današnje', rekao je Popović za Blic. Akcelerator bi trebao biti u funkciji do 2011. godine.

>> Odgođen novi Veliki prasak: Izgubili se snopovi čestica

Na projektu surađuje 37 zemalja i 130 instituta. U tunelu dugom 27 kilometara i visokom kao pet katnica čestice ubrzavaju superprovodni magneti. Ako znanstvenici otkriju Higgsov bozon odnosno 'božju česticu' doći će i do odgovora da li se svemir širi, postoji li tamna materija i zašto nema antimaterije, piše Blic.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene