Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Globalno zatopljenje

Puknuo ledeni most koji je držao ledenjak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Puknuo je ledeni most koji je stotinama godina na mjestu držao golemi antartički ledenjak Wilkins.

Lom je u moru ostavio mnoštvo ledenih santi. Strahuje se da bi se ledenjak velik poput četvrtine Hrvatske sada mogao početi još brže smanjivati. Ledeni most kojim je ledenjak Wilkins bio povezan s antartičkim kopnom prije pedesetak godina bio je širok oko sto kilometara. Znanstevnici tvrde da je njegov nestanak posljedica globalnog zatopljenja.

Pročitajte i ovo Rifugio Guide del Cervino u Alpama čovječe, gdje se nalazimo? Bizaran diplomatski spor: Zbog povlačenja ledenjaka, između ove dvije zemlje pomaknula se i - granica... Slika nije dostupna VREMENSKA PROGNOZA Što nas čeka idućih dana? Meteorolog otkriva kakva će biti jutra koja su pred nama - vozači bi trebali biti na oprezu

EU pozdravlja Obaminu najavu borbe protiv klimatskih promjena

Američki predsjednik Barack Obama nastavio je osvajati Europljane svojim šarmom, obećavši da će SAD 'preuzeti vodstvo' u borbi protiv klimatskih promjena, što je pozdravio predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso naglasivši da se stajališta EU-a i SAD-a po tom pitanju približavaju.

'Došlo je vrijeme za drukčije korištenje energije', rekao je Obama u Pragu, u govoru koji je održao uoči svog prvog summita s Europskom unijom kojom trenutačno predsjeda Češka. 'Zajedno se moramo suočiti s klimatskim promjenama tako što ćemo se obračunati s ovisnosti o fosilnom gorivu u svijetu i koristiti energetske izvore poput vjetra i sunca, pozivajući sve zemlje da preuzmu svoj dio odgovornosti', dodao je.

'Obećavam vam da su Sjedinjene Države sada spremne preuzeti vodstvo u naporima međunarodne zajednice', kazao je američki predsjednik. Obama je time htio umiriti Europljane koji misle da su dosadašnja američka obećanja nedovoljna, s obzirom na konferenciju o klimi koja se koncem 2009. treba održati u Kopenhagenu o razdoblju nakon isteka Sporazuma iz Kyota.

EU cijeni promjenu retorike

Barroso ja na konferenciji za tisak u Pragu kazao da se stajališta EU-a i SAD-a glede borbe protiv globalnog zagrijavanja približavaju. 'Pozdravljamo korake nove američke administracije ... i sve veće približavanje europskog i američkog stajališta po tom pitanju', kazao je Barroso. 'Samo zajedno možemo uvjeriti i sve ostale zemlje da se priključe našem zajedničkom naporu u borbi protiv klimatskih promjena', dodao je Barroso.

EU cijeni promjenu retorike nove američke uprave nakon razdoblja republikanca Georgea W. Busha koji je svaki napredak u smanjenju ispuštanja stakleničkih plinova uvjetovao jednakim obećanjima velikih zemalja u razvoju kao što su Indija i Kina i nije htio ratificirati Protokol iz Kyota.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene