Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Standardni model se trese

LHC napokon uhvatio 'Božju česticu'?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz CERN-ovog LHC-a procurila je bilješka fizičara o tome da su možda napokon uspjeli pronaći Higgsov bozon, već dugo traženu teoretsku česticu, koja bi mogla potvrditi ili srušiti standardni model fizike, a time i promijeniti način na koji gledamo na svijet i svemir oko nas.

Bilješka koja je procirula, postavljena kao anonimni komentar na blog fizičara Petera Woita, 21. travnja. Četiri fizičara tvrde da je program ATLAS, jedan od LHC-ovih eksperimenata kojim se hvataju čestice sudaranjem zraka, uhvatio i misterioznu Higgsovu česticu prilikom sudara dviju protonskih zraka, no na puno višim vrijednostima od onih postavljenih u standardnom modelu fizike, piše Wired.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna CERN-ov projekt 2012. nam treba otkriti tajnu Velikog praska Slika nije dostupna Vremenski putnik 'Božja čestica' iz budućnosti sabotira LHC u sadašnjosti?

'Trenutačni rezultat je prva prava opservacija fizike van standardnog modela. Uzbudljivu novu fiziku, uključujući i nove čestice, možemo očekivati da će se pronaći u vrlo skoroj budućnosti', stoji u bilješki koja se pojavila na blogu.

CERN je odmah reagirao i službenim priopćenjem opovrgnuo da se radi o službenom rezultatu, jer ga nije podržalo mnoštvo fizičara koji rade na programu ATLAS. 'Prerano je tvrditi da tu nešto postoji ili ne. Velika većina tih bilješki odmah padne u vodu i prije nego li ugledaju svjetlo dana', stoji u priopćenju.

>> LHC oborio još jedan svjetski rekord!

Većina tih neočekivanih signala na kraju su samo greške u sustavu ili greške u procjenama, koje nisu ispravljene. Signal o kojem bilješka govori vjerojatnije predstavlja jednu takvu grešku nego nešto drugo. Bilo kako bilo, raspoloženje fizičara na blogu je podijeljeno, od opreznog uzbuđenja, do otvorenog poricanja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene