Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Srušen mit

I žene su 'šamarale' po pećinama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici su tek nedavno otkrili, ili bolje rečeno postavili pitanje koje im je uvijek bilo pred nosom, da su otisci ruku pored crteža životinja, koje su crtali praljudi, možda pripadali i ženama. Zapravo, možda su neke od tih pećinskih crteža, možda žene i same napravile.

Nekih najmanje 30.000 godina, nakon što su te slike nastale u pećinama, arheolog Dean Snow iz državnog sveučilišta Pennsylvania, otkrio je analizom otisaka dlanova, koje su pećinski ljudi ostavljali po svojim kreacijama, kako je dosta njih pripadalo upravo ženama. 'Čak i površinsko promatranje tih slika sugerira na to da je dobar dio tih otisaka, zapravo otisak ženskog dlana', rekao je za National Geographic Snow.

Pročitajte i ovo Sukob na kulturnoj sceni - 1 Nastavak velikog sukoba Skandal na kulturnoj sceni: Muzej i Akademija ratuju oko slike jednog od najvažnijih hrvatskih umjetnika Zašto se Dan žena slavi baš na 8. mart? 8. mart Zašto Dan žena slavimo baš na današnji dan?

On je analizirao otiske iz francuske pećine Pech Merle, koja je stara 25.000 godina i koja je poznata po crtežima pjegavih konja na svojim zidovima, koji datiraju iz pradavnih vremena. Ipak, Snow nije analizirao samo otiske dlanova u Francuskoj, već je otišao i do susjedne Španjolske, gdje je u pećini El Castillo, došao do zaključka da ne samo da i tamo ima ženskih otisaka, već da su neki crteži upravo isključivo njihova autorska djela.

'Veliki prstenjaci na lijevoj ruci tih dlanova, siguran su pokazatelj da se radi o ženskom dlanu', zaključio je Snow te dodao kako ima i drugih tragova, koji ukazuju na ženski, ili 'feminiziran' dlan, kao što su dugi kažiprst i kraći mali prst na istom dlanu. Ne treba posebno naglašavati kako njegovo otkriće baca sasvim novo svjetlo na ulogu žena u prapovijesnoj kulturi, koja je prije tog bila isključivo muški 'klub'. Do podataka , naravno, Snow nije došao pukim nagađanjem i pričama o specifičnostima anatomije ljudskih dlanova, već promatranjem dlanova Europljana, koji su mu svoje dlanove rado ustupili na skeniranje u znanstvene svrhe.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene