Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Obilježen Dan ružičaste vrpce

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Devetu godinu zaredom u Hrvatskoj se obilježava Dan ružičaste vrpce, kojim Hrvatsko senološko društvo i udruga Europa Donna žele istaknuti važnost ranog otkrivanja raka dojke, te ga tradicionalno obilježavaju šetnjom gradskim ulicama po nekoliko hrvatskih gradova.

U Zagrebu su se okupljeni građani ispred Hrvatskog narodnog kazališta u koloni uputili do Cvjetnog trga, gdje su postavljeni prigodni štandovi te organizirano potpisivanje peticije za donošenje Nacionalnog programa liječenja bolesti dojke u specijaliziranim ustanovama, po uzoru na Europsku uniju.

Pročitajte i ovo Princeza od Walesa, Catherine Middleton Hvale njezinu hrabrost Britanski mediji u šoku nakon objave o bolesti princeze Kate: "Jednom se mora usredotočiti i na sebe" Slika nije dostupna Od raka godišnje umre oko 900 Hrvatica

U povorci su, među ostalima, sudjelovali i potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor, potpredsjednica Hrvatskoga sabora Željka Antunović, predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Gordana Sobol, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i drugi.

Od raka dojke lani je u Hrvatskoj umrla 861 žena, a prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u 2006. su registrirane 2.203 novooboljele žene. Rak dojke najčešća je među zloćudnim bolestima s udjelom od 24 posto, a incidencija i smrtnost su i dalje u porastu.

Od 2006. u Hrvatskoj se provodi Nacionalni program ranog otkrivanja pod nazivom 'Mamma', koji obuhvaća redovite mamografske preglede svake druge godine za žene u dobi od 50 do 69 godina, a prvi krug pozivanja na preglede završit će do kraja godine.

Dosad je pozvano 586.912 žena, te tako otkriveno 900 karcinoma. Ipak, liječnici ističu da zasad nisu zadovoljni odazivom žena budući da je na preglede došlo samo 56,3 posto pozvanih, a cilj je postići odaziv od 70 posto.

Veliki plakati s ovogodišnjim sloganom akcije 'Više od riječi' postavljeni su na šibensku katedralu Sv. Jakova, na zgradu zagrebačkog HNK-a te na ulazu u Oktogon.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene