Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dosadašnje norme prestroge

Deblji stariji ljudi dulje će živjeti od vitkih vršnjaka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Do sada propisane norme tjelesne težine koje se odnose na starije osobe su 'pretjerano restriktive', zaključili su znanstvenici.

Sedamdesetogodišnjaci koji imaju višak kilograma imaju veće šanse za dulji život od svojih vitkih vršnjaka, zaključak je studije objavljene na Stetoscop.info.

Pročitajte i ovo Djeca u vrtiću Virusi se brzo šire Kako smanjiti broj bolesne djece? ''Četiri su najvažnije stvari, a ovo treba djecu posebno naučiti" Muškarcu u mozgu pronašli parazita bizaran slučaj Mjesecima patio od migrene, snimke mozga otkrile u čemu je problem: Za sve je kriv jedan obrok

Istraživanje, koje je počelo 1996. godine, obuhvatilo je 4 677 muškaraca i 4 563 žena koji su praćeni kroz deset godina. Tijekom eksperimenta znanstvenici su obraćali pažnju o općem zdravstvenom stanju i životnim navikama ispitanika. Mjeren im je indeks tjelesne mase koji govori o količini masti u tijelu.

>> Trbuščić smanjuje rizik od srčanog udara

Suprotno uvriježenog stajališta, ispitanici koji su na temelju indeksa tjelesne mase ulazili u kategoriju s prekomjerenom tjelesnom težinom, imali su 13 posto manje šansi da umru tijekom narednih 10 godina od osoba s normalnom težinom.

Tako su znantsvenici zaključili da su dosadašnje tjelesne norme Svjetske zdravstvene organizacije o preporučenoj tjelesnenoj težini prestroge te da bi ih trebalo mijenjati.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene