Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Obilježen Dan ružičaste vrpce

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dan ružičaste vrpce, kojim se pod sloganom "Korak ispred" želi ukazati na važnost ranog otkrivanja raka dojke, obilježen je danas središnjom akcijom na Trgu maršala Tita u Zagrebu, te u 50-ak gradova širom Hrvatske.

Ženama se preporučuje da prihvate poziv na mamografski pregled u okviru Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke, tim više što se 90 posto bolesnica može izliječiti ako se dijagnoza postavi u ranom stadiju i ispravno liječi, kazala je Nada Kraljević, predsjednica Udruge Europa Donna Hrvatska, već tradicionalnog organizatora akcije, okupljenima sudionicima Dana ružičaste vrpce.

Pročitajte i ovo Princeza od Walesa, Catherine Middleton Hvale njezinu hrabrost Britanski mediji u šoku nakon objave o bolesti princeze Kate: "Jednom se mora usredotočiti i na sebe" Ilustracija Zlokobna poslastica Slatkiš popularan među djecom može izazvati rak? Neke zemlje zabranile su upotrebu sporne tvari

Ministar zdravstva i socijalne skrbi Neven Ljubičić izvijestio je da se na poziv za besplatni mamografski pregled dojki za žene od 50 do 69 godina dosad odazvala svaka druga žena, odnosno njih 51 posto.

"Možda to, na prvi pogled, izgleda malo, ali budući da je ovo tek prva godina u kojoj se provodi Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke i da smo među osam zemalja u svijetu s odazivom veći od 50 posto, možemo biti zadovoljni", rekao je Ljubičić.

Najbolji odaziv žena na mamografski pregled bio je u
Bjelovarsko-bilogorskoj županiji (82,2 posto), a najslabiji u
Šibensko-kninskoj županiji (39,6 posto).

Apelirajući na što veći odaziv, ministar Ljubičić je istaknuo da je pri dosadašnjim mamografskim pregledima kod ukupno 273 žene utvrđena bolest i danas se liječe.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i
međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor naglasila je kako broj od 830 žena koje su lani umrle od te opake bolesti upozorava i poziva sve da budu "korak ispred" te da prihvate poziv na mamografski pregled, promoviraju prevenciju i program ranog otkrivanja raka dojke.

"To je tema koja ne bi trebala ostati u četiri zida, već se o tome mora stalno govoriti i pružiti ruka ženama koje su oboljele i liječe se", rekla je Kosor.

Kosor i Ljubičić su potom s ružičastim vrpcama na reveru prošetali do Cvjetnog trga zajedno s povorkom žena liječenih od raka dojke, volontera i volonterki, a pridružio im se zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Iz udruge Europa Donna Hrvatska posebnu zahvalu uputili su Milki Mesić, supruzi hrvatskog predsjednika, koja im je pružala podršku od prvog obilježavanja Dana ružičaste vrpce u Hrvatskoj 1999. godine.

Na štandovima na Cvjetnom trgu svi zainteresirani mogu dobiti brošure s informacijama o samopregledu dojke i značaju Dana ružičaste vrpce, koji se obilježava prve subote u listopadu.

Udruga Europa Donna Hrvatska i Hrvatsko senološko društvo također najavljuju akciju "Mama i ja" u srednjim školama u studenom s ciljem edukacije 30.000 maturantica o važnosti ranog otkrivanja raka dojke.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene