Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Senzacionalno otkriće

Znanstvenici tvrde da mogu hakirati ljudski mozak!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici otkrivaju da mogu otkriti vaš PIN, pa čak i gdje živite, a sve zahvaljujući slušalicama.

Zvuči kao nešto iz futurističkog znanstveno fantastičnog blockbustera, ali znanstvenici su dokazali da mogu 'hakirati' ljudski mozak koristeći slušalice, piše Daily Mail.

Pročitajte i ovo Međunarodni Dan žena - 2 rezultati istraživanja Postoji li rodna neravnopravnost u Hrvatskoj i gdje stojimo u odnosu na druge zemlje? Slika nije dostupna Pomoći će u istraživanjima Znanstvenici razvili PRVI mini mozak!

Istraživači s University of California, Oxforda i University of Geneva otkrili su način kako iz ljudskog mozga dobiti osjetljive informacije, kao što su PIN ili informacije o bankovnom računu. Koristili su set slušalica, koji se koristi u računalnim igrama, a košta oko 300 dolara.

Slušalice omogućavaju igračima da preko misli ostvaruju interakciju s računalom, a često se koriste za igranje računalnih igara.

>> Hakerski napadi na automobile: 'Budućnost je zastrašujuća'

Znanstvenici su ispitanike posjeli ispred računalnih monitora i pokazali im slike banaka, ljudi i brojke PIN-ova. Pratili su čitanje, koje obavlja mozak, te specifičan moždani signal, znan kao P300. Taj signal mozak koristi kako bi prepoznao nešto bitno, osobu ili stvar s kojom smo redovito u doticaju. Mozak ga pusti oko 300 milisekundi nakon što nešto prepozna, pa mu otud i ime P300.

Tim znanstvenika koristio je i sliku američkog predsjednika Baracka Obame i primijetio kako su ispitanici reagirali prepoznajući ga. Zatim su ispitanicima pokazali njihove domove, što je prouzročilo sličnu reakciju.

'Ovi uređaji imaju pristup moždanom EEG-u i to je određeni neurološki fenomen, koji pokreću podsvjesne aktivnosti', rekao je Ivan Martinović, sa Sveučilišta Oxford. 'Glavno pitanje, koje proizlazi iz ovog istraživanja jest je li ovo prijetnja privatnosti', dodaje.

Tim je otkrio da su u 60 posto slučajeva mogli otkriti gdje ispitanici žive, a u 40 posto slučajeva uspjeli su otkriti prvi broj PIN-a. U radu, koji su objavili nakon istraživanja, znanstvenici navode kako bi se P300 mogao koristiti za kriminalističke istrage, ispitivanja i otkrivanje nekih detalja, koje osumnjičeni krije.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene