Obavijesti Video Pretražite Navigacija
A i tabloide...

I Kraljevina Jugoslavija imala je svoje 'starlete'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako pojam starlete vežemo uz moderna vremena, čini se kako su i prije stotinjak godina takve žene žarile i palile.

Kako su svjetski mediji sredinom 30-ih godina 20. stoljeća pisali, poslijeratni svijet izmislio je atrakciju koja je preplavila planet - izbore za miss.

Pročitajte i ovo Plaža u Crnoj Gori dok se orila jugoslavenska himna Hej, Slaveni "Svaki dan točno u 18:00" VIDEO Na plaži počela svirati jugoslavenska himna, pogledajte što je uslijedilo Ivana Petrović, urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV - 4 Izrečena posljednja presuda Ivana Petrović otkrila što joj je sa suda u Haagu posebno ostalo u sjećanju te poručila: "Sudovi ne pišu povijest"

Prvi takav izbor u Jugoslaviji održan je 1926. godine, a od njega su najviše profitirale Slovenka Italina Lida Kravanja, poznatija kao Ita Rina te Hrvatica Štrefica Vidačić, kasnije poznata kao Steffi Vida.

Italina je pobijedila na izboru za miss Ljubljane, a potom i na izboru za miss Slovenije, nakon čega joj je, kako kaže priča, majka zabranila sudjelovanje na izboru za najljepšu Jugoslavenku, no ona je posljednjim vlakom stigla u Zagreb na vrijeme da žiri odabere tri najljepše djevojke.

Italininu ljepotu primijetili su i njemački filmski producenti. Majka joj je zabranila i odlazak u Berlin, no baš kao i u prethodnom slučaju, Italina ju nije poslušala te se vlakom uputila u Njemačku gdje je potpisala ugovor s kućom Ostermeier film. Uskoro se zaželjela većih ugovora te je potpisala ugovor s drugom produkcijskom kućom koja je od nje tražila da promijeni ime. Tako se rodila Ita Rina.

Nos za biznis: Otvara se škola za starlete!

Na tom izboru za Miss Jugoslavije na koji je Ita Rina stigla zadnjim vlakom, pobjedu je odnijela Požežanka Štefica Vidačić, a svoj trijumf ljepote nastavila je na izboru za miss Europe u Berlinu. I Štefica je zapela za oko filmskim producentima te je uskoro postala centar pažnje europske javnosti. Mediji su tada izvještavali o svakom njenom koraku, novoj haljini, frizuri, putovanjima, piše Blic.

Kako bi se prilagodila Europi, Štefica je uzela umjetničko ime Steffi Vida. Kad se udala za poznatog njemačkog filmaša navodno je slomila srce mnogim muškarcima, a najpoznatija je ona priča o Štefici i Miškecu koji je nakon njenog odlaska pao u depresiju, propio se i pao u prosjaštvo. Uvijek bi spavao na istom mjestu pa je to mjesto nazvano, kako ga i danas znamo, Miškecov prolaz.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene