Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čudo mehanike

VIDEO Švicarci izumili robota koji trči poput mačke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Saveznoj politehničkoj školi u Lausanni izumljen je robot koji trči poput mačke. Postiže maksimalnu brzinu od 1,42 metra u sekundi.

Švicarski znanstvenici osmislili su četveronožnog robota koji trči poput mačke i smatraju ga najbržim malim robotom na četiri noge lakšim od 32 kilograma, objavila je u ponedjeljak Savezna politehnička škola u Laussani.

Pročitajte i ovo Ilustracija U subotu Umirovljenici traže 13. mirovinu: O njihovu zahtjevu glasat će se na referendumu, hoće li tim putem i Hrvatska? Ilustracija Gnjusan zločin Mačku oderala i samljela je u blenderu, a onda je odlučila ubiti mladog inženjera: "Nije to bila reakcija ni greška..."

"Robot mačić-gepard dug 20 centimetara, visok šesnaest i težak oko kilograma veličine je domaće mačke ili jako mladog geparda", rekao je jedan od znanstvenika koji je radio na projektu Alexander Sproewitz.

>> VIDEO I u medicini zamijenili čovjeka: Robot operira umjesto kirurga!

"Taj je robot zabilježio maksimalnu brzinu od 1,42 m u sekundi, to je dobra brzina hoda za odrasle ljude", dodala je.

Za EPFL, taj robot je dobar poticaj za istraživanja biomehanike. Njegova je posebnost u njegovim šapama, koje ga čine brzim i stabilnim.

Opruge zamjenjuju tetive, a aktivatori, mali motori koji preokreću energiju u pokret, zamjenjuju mišiće.

Robot ima i druge adute, posebno je lagan, čvrst, izdržljiv i može ga se jednostavno izraditi s lako dostupnim jeftinim dijelovima, rekli su znanstvenici. Kroz neko vrijeme mogao bi biti upotrijebljen kao pomoć ili za potrage te tako čak zamijeniti prave pse. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene