Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Magnetsko polje

Riješen misterij Zemljine jezgre star 300 godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici su napravili novi korak u razumijevanju Zemljinog magnetskog polja. Po prvi put su pronašli poveznicu između rotacije unutarnje jezgre našeg planeta i rotacije kore.

Punih 300 godina trajao je misterij oko toga u kojem se smijeru vrti Zemljina jezgra, a znanstvenici sa Sveučilišta Leeds tvrde kako su ga upravo riješili. Naime, još 1692. godine Edmund Halley otkrio je kako se geomagnetsko polje Zemlje kreće prema zapadu, a ovo je prvi put da je pronađena poveznica oko rotacija Zemljine jezgre i kore.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Senzacionalno otkriće Hrvatski fizičar Marin Soljačić otkrio kako napraviti laser s X-zrakama Slika nije dostupna Sve oči uprte u njih OTKRILI TEKUĆU VODU NA MARSU? NASA najavila 'veliko znanstveno otkriće'

>> NASA oko Zemlje otkrila skrivene portale prema Suncu!

Prema njihovom novom modelu, Zemljina jezgra, koju čini željezo u čvrstom stanju, 'super rotira' prema istoku, odnosno rotira brže od ostatka planeta. Zemljina kora koju većinom čini tekuće željezo, rotira prema zapadu i sporije nego što to čini jezgra.

'Poveznica je jednostavno objašnjiva u terminima jednake i suprotne reakcije', istaknuo je dr. Phillip Livermore sa Sveučilišta Leeds. On i njegov tim tvrde kako se naš planet tako ponaša jer reagira na Zemljino geomagnetsko polje, prenosi Daily mail.

Do spoznaje su došli prateći seizmološke podatke koji prate prolazak potresa kroz Zemljinu jezgru, koji je pokazao da jezgra super rortira prema istoku.

Zemljina čvrsta jezgra je otprilike veličine Mjeseca, a kretanje njezine tekuće vanjske kore stvara geomagnetsko polje. Iako je unutarnja kora Zemlje oko 5.200 kilometara pod našim nogama, efekt njezine prisutnosti je izuzetno važan za Zemljinu površinu.

Kako unutarnja jezgra raste, toplina koja se oslobađa tijekom procesa krućenja služi kao pogon za konvekciju Zemljine kore, a ta konvekcija stvara magnetsko polje.

Bez našeg magnetskog polja, radijacija sa Sunca i iz svemira uništila bi sav život na Zemlji.

Otkriće britanskih znanstvenika moglo bi pomoći u daljenjem razumijevanju dinamike Zemljine jezgre i njezinog magnetskog polja. Kako se tijekom desetljeća mijenja Zemljino unutarnje magnetsko polje, to znači da će se i elektromagnetska sila koja gura jezgru i koru isto tako s vremenom mijenjati.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene