Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tražili ga godinama

Znanstvenici u transu: Ovaj mali dijamant u sebi sadrži mineral koji do sada nitko nikada nije vidio

Ovaj mali dijamant u sebi sadrži mineral koji do sada nitko nikada nije vidio (Foto: Nester Korolev/UBC/Live Science)
Ovaj mali dijamant u sebi sadrži mineral koji do sada nitko nikada nije vidio (Foto: Nester Korolev/UBC/Live Science) Foto: Nester Korolev/UBC/Live Science
Dijamant otkriven u Cullinanu u Južnoj Africi sadrži prve dokaze o mineralu koji nikada nije bio vidljiv u prirodi - do sada.

Otkriveni mineral, zvan kalcijev silikatni perovskit (CaSiO3), pronađen je zarobljen u dijamantu iskopanom iz rudnika Cullinan u Južnoj Africi. Pronalazak, objavljen u srijedu u znanstvenom časopisu Nature, daje važan trag zagonetci kako se ponaša unutarnja struktura Zemlje, piše LiveScience.

Pročitajte i ovo Od filmskog seta do poljoprivrede - 4 POTPUNI PREOKRET Od New Yorka do Habjanovca: David je redateljsku stolicu u Americi zamijenio - ekološkim imanjem u Hrvatskoj Ilustracija Obitelj u šoku Stravična tragedija na odmoru, završila u raljama velike bijele psine: More oko žene je pocrvenjelo, a ljudi su počeli vrištati

Iako je rijetkost za ljudske oči, perovskit kalcijevog silikata mogao bi biti zapanjujuće običan duboko unutar Zemlje. U stvari, smatra se četvrtim mineralom po obimu unutar planete.

No, unatoč teoriji dosadašnja istraživanja nikad nisu dala vidljive dokaze o njegovom postojanju. Smatra se da se pojavljuje duboko u Zemljinom plaštu, oko 700 kilometara ispod površine planete, smatraju znanstvenici.

"Nitko nikada nije uspio zadržati ovaj mineral stabilnim na Zemljinoj površini", izjavio je u svojem izlaganju koautor studije Graham Pearson, profesor na Odsjeku za Zemlju i atmosferske znanosti Sveučilišta Alberta. "Jedini mogući način za očuvanje ovog minerala na Zemljinoj površini je kada je zarobljen u čvrstom spremniku poput dijamanta".

Ovaj mali dijamant u sebi sadrži mineral koji do sada nitko nikada nije vidio (Foto: Nester Korolev/UBC/Live Science) Ovaj mali dijamant u sebi sadrži mineral koji do sada nitko nikada nije vidio (Foto: Nester Korolev/UBC/Live Science) Foto: Nester Korolev/UBC/Live Science

U novom istraživanju Pearson i njegovi kolege analizirali su sićušni dijamant (veličine otprilike 3 milimetra) iskopan u Cullinanu na manje od jedan kilometar ispod Zemljine površine. Unatoč relativno maloj dubini istraživači su utvrdili da je kristal primjer "dubokog dijamanta" koji je najvjerojatnije nastao oko 700 kilometara ispod Zemljine površine.

Komadi kalcijevog silikatnog perovskita unutar dijamanta bili su vidljivi golim okom nakon što je dijamant bio ispoliran, napisali su znanstvenici, no odgovarajuća analiza i snimanje zahtijevali su međunarodni napor. Rendgenski testovi i spektroskopija potvrdili su da dijamant sadrži kalcijev silikatni perovskit.

"Dijamanti su doista jedinstven načine da vidimo ono što je u Zemlji", rekao je Pearson. "A specifični sastav perovskita u ovom dijamantu vrlo jasno ukazuje na recikliranje oceanske kore u donji plašt Zemlje i pruža temeljni dokaz o tome što se događa s oceanskim pločama dok se spuštaju u dubine Zemlje".

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene