Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Život djece u Afganistanu

VIDEO Po hladnoći u papučama kopaju po smeću u potrazi za hranom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kako bi preživjeli u Afganistanu, mnoga djeca primorana su kopati po smeću ne bi li ondje pronašli nešto s čim bi mogli prehraniti svoje obitelji.

Na ulicama Kabula novinari AP susreli su 11-godišnjeg Jawada dok se borio s hladnoćom i teretom koji je nosio u pretrpanoj vreći, tek nešto manjoj od njega samog. On uzdržava svoju obitelj koja broji deset članova.

Pročitajte i ovo Ilustracija Za ožujak Roditelji, provjerite svoje račune: Počinje isplata dječjeg doplatka Ilustracija Klimatske promjene Katastrofa: Gromovi i poplave ubili više od 100 ljudi, proglašeno izvanredno stanje

Umjesto da sjedi u školi i pohađa nastavu, Jawad satima prebire po smeću i iz njega uzima stvari koje bi njemu i obitelji mogle koristiti kako bi preživjele. 'Moja obitelj je siromašna i grijemo se papirom', rekao je Jawad. Unatoč teškom životu, Jawad nije odustao od školovanja. Vjeruje da će jednog dana biti liječnik i pomagati ljudima.

Devetogodišnji Javed dijeli istu sudbinu. On i njegov brat bude se u šest ujutro kako bi pregledali odbačeno smeće i na taj način zaradili osukan prihod.

>> 'Jesmo li to upravo ubili dijete?' 'Da, mislim da smo ubili dijete'

'Moj otac ne radi jer je bolestan, kao i moja majka. Vratili smo se iz Pakistana u Kandahar, naš rodni grad. Ovdje u Kabulu smo protekle tri godine jer u Kandaharu ne možemo pronaći posao', kaže Javed. Svoj je objed taj dan platio jednu desetinu cjelodnevne zarade.

Podsjetimo, 30 godina konflikta oštetilo je ekonomiju Afganistana, a stopa nezaposlenosti ondje je 40 posto. Zdravstvena i socijalna zaštita na dnu su ljestvice prioriteta, pa je i očekivani životni vijek ondje kratak, tek 49 godina, prema The World Factbook CIA-e. (U Hrvatskoj je očekivani životni vijek gotovo 76 godina).

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene