Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Brzo se širi

UPOZORENJE WHO-A Prijeti opasan virus, najugroženije su trudnice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Opasni zika virus prijeti gotovo svim zemljama Sjeverne i Južne Amerike.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je u ponedjeljak kako očekuje da će se opasni zika virus, koji uzrokuje ozbiljna oštećenja kod novorođenčadi, proširiti na sve zemlje Južne, Srednje i Sjeverne Amerike osim dvije. Naime, komarac koji prenosi virus živi u svim zemljama osim u Kanadi i Čileu.

Do sada je 21 zemlja prijavila pojavu virusa. Prvi slučaj zabilježen je u Brazilu, u svibnju 2015. godine. WHO je izdao upozorenje trudnicama da ne putuju u te zemlje među kojima su i Brazil, Kolumbija, Salvador, Gvatemala, Haiti, Honduras, Meksiko, Panama, Paragvaj, Venezuelu i Puerto Rico.

'Virus se širi vrlo brzo kroz obje Amerike pa bi trudnice trebale izbjegavati putovanje u te zemlje', poručuju iz Svjetske zdravstvene organizacije.

Zika virus može ostaviti velike posljedice na fetus zbog čega se djeca rađaju s mikrocefalijom, odnosno s poremećajem zbog kojeg imaju abnormalno malu glavu u kojoj se mozak ne može normalno razvijati. U WHO-u munjevito širenje virusa pripisuju činjenicu da Amerikanci nemaju razvijen imunitet jer mu nisu prije bili izloženi.

Za virus trenutno ne postoji cjepivo niti učinkovita terapija, piše CNN.
 

Pročitajte i ovo Ilustracija Nedolično seksualno ponašanje WHO otpustio liječnika zbog teških optužbi: Godinama su ignorirali problem Slika nije dostupna Na dobrom tragu? ODGOVOR OPASNOM VIRUSU Znanstvenici u laboratoriju uzgojili moćnog ubojicu

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene