Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Robijao 15 godina

"Doktor za zolju" na slobodi: Atentator na Đinđića izašao iz zatvora

Željko Tojaga (Foto: AFP)
Željko Tojaga (Foto: AFP) Foto: Afp
Na slobodu je pušten Željko Tojaga Žmigi koji je služio zatvorsku kaznu za pokušaj ubojstva premijera Zorana Đinđića.

Nakon što je odslužio 15-godišnju kaznu, Željko Tojaga (47) zvani Žmigi, bivši pripadnik "Crvenih beretki", izašao je iz zatvora. Sve je ove godine iza rešetaka proveo zbog pokušaja ubojstva premijera Zorana Đinđića kod "Beogradske arene" 21. veljače 2003. godine.

Pročitajte i ovo Zatvor Padinska Skela Robijao zbog 250 eura Stravičan zločin u susjedstvu: Završio u zatvoru zbog petarde, cimeri ga silovali drškom metle, tjerali da pije mokraću i na kraju ubili Slika nije dostupna sud mu uvažio molbu, dorh se žali Daruvarac bi uskoro mogao na slobodu: "Dobio je pozitivno mišljenje zatvora. Ima najbolje ocjene"

Zatvor ''Zabela'' napustio je u subotu oko 14 sati. ''Na zatvorskom ulazu su ga dočekali prijatelji, koji su ga odvezli automobilom. Nitko od njih nije krio zadovoljstvo'', prenosi Blic.

Tojaga, poznat i kao "doktor za zolju", posljednjih pet godina pisao je molbe i žalbe za uvjetni otpust, ali je bio odbijan. Inače, Tojaga je posljednje četiri godine boravio u poluzatvorenom dijelu "Zabele" i redovno je dobivao slobodne vikende.

''U početku je bio u strože čuvanom dijelu, ali je dobrim vladanjem stekao uvjet za premještaj u poluotvoreni dio, u kojem je imao slobodnije kretanje. Redovno je obavljao svoje zatvorske obaveze. Tako je neko vrijeme održavao vodu, kosio travu i slično'', objašnjava neimenovani izvor i dodaje da je Tojaga drugi pripadnik "Crvenih beretki", koji je odslužio zatvorsku kaznu i našao se na slobodi.

Kao i brojni drugi pripadnici zemunskog klana, bio je bivši pripadnik Jedinice za specijalne operacije, pa i Legijin "kadar". Na suđenju je negirao krivnju. 2007. godine osuđen na 30 godina zatvora, ali mu je Vrhovni sud kasnije prepolovio kaznu.

U obrazloženju sudske odluke bilo je navedeno da je sudjelovao samo u pokušaju ubojstva premijera Zorana Đinđića kod tadašnje hale "Limes" na Novom Beogradu, kada je sa Zvezdanom Jovanovićem (52) "zoljom" trebao pucati na premijera. Međutim, od toga su odustali jer bi, kako je Zveki navodno rekao, "to bio masakr".

Kako je otkrio svjedok suradnik Dejan Milenković Bagzi, poslije višetjednog izviđanja terena i kovanja plana, nabavke oružje i organiziranja petočlane grupe, donesena je odluka da se 2. veljače 2003., u neposrednoj blizini tada nedovršene beogradske hale "Limes" (današnje "Arene") ubije premijer Srbije.

Bagzi je trebao kamionom probiti kolonu premijera, zaustaviti je u blizini hale, nakon čega su četvorica atentatora, naoružana "zoljama" i automatskim puškama, trebali ubiti Đinđića i njegovo osiguranje.

Atentat nikada nije realiziran premda je Bagzi ipak izazvao sudar. Đinđić se tada našalio da je "netko vjerojatno učio voziti".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene