Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RAT U EUROPI

Uzbune i žestoki napadi u cijeloj Ukrajini, rakete padaju na Kijev: "Pogođene su stambene zgrade"

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u utorak u obraćanju putem videoveze svjetskim čelnicima okupljenima na samitu G20 u Indoneziji kako je sada vrijeme da se zaustavi ruski rat u njegovoj zemlji, prema mirovnom planu koji je predložio.

 

  • Traju žestoki napadi na Ukrajinu, u više gradova pogođena je ključna infrastruktura, zbog čega nema električne energije
  • Na samitu G20 sastali se ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i glavni tajnik UN-a Antonio Guterres
  • Ruski predsjednik Putin potpisao je dekret kojim dopušta stranim državljanima da služe ruskoj vojsci
  • Volodimir Zelenski posjetio je Herson nakon povlačenja Rusa i objavio 10 uvjeta za prestanak rata

Tijek događaja pratite u nastavku:

20:35 Rat u Ukrajini obilježio je i sastanak zemalja G20 u Indoneziji. Uzalud je domaćin pozivao na jedinstvo i dogovor oko gospodarskih problema i inflacije. U fokusu je bila rasprava o rezuluciji, kojom SAD i saveznici žele osuditi rusku invaziju na Ukrajinu. Ipak, kraj dana prošao je u opuštenijem tonu.

Spektakularni nastup označio je kraj prvog dana sastanka skupine G20 na Baliju. Svjetski državnici uživali su u izvedbi koju su za njih pripremili indonezijski domaćini nakon svečane večere. "Uživajte u jelima koja smo pripremili za vas. Nadam se da nisu previše začinjena", rekao je Joko Widodo, predsjednik Indonezije.

Bila je to i rijetka prilika za vidjeti svjetske državnike u tradicionalnim indonezijskim košuljama. A sastanci tijekom dana prilično su ih sve iscrpili. Predsjednik Indonezije čak je nakon ručka neke od državnika osobno povezao u vozilu na struju. Većina država članica G20 podržala je nacrt deklaracije kojom se osuđuje invazija Rusije na Ukrajinu. Predstavniku Rusije zasmetalo je obraćanje ukrajinskog predsjednika videovezom.

"Zelenski je govorio 20 minuta, bilo je nemoguće prekinuti ga jer je to bila snimka. Očito nisu htjeli ugasiti snimku", rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Kineski predsjedni Xi Jinping dobro je iskoristio okupljanje na Baliju. Inače velik ruski saveznik, sastao se s cijelim nizom državnika sa Zapada, i to redom saveznicima SAD-a.

19:48 Dva projektila navodno su pala na poljsko selo Przewodów, u blizini granice s Ukrajinom, ubivši pritom dvoje ljudi.

18:27 Rusija je u utorak zasula projektilima gradove širom Ukrajine u salvi napada koji su uslijedili nakon ponižavajućeg povlačenja iz Hersona, premda ima znakova da se njezine snage povlače na jug još dalje od rijeke Dnjepra.

Oglasile su se sirene za zračnu uzbunu i odjeknule eksplozije u desetak velikih gradova nakon jednog od najvećih ruskih raketnih napada do sada, slijedeći obrazac posljednjih tjedana kada je Moskva napadala daleko od fronte nakon gubitaka na bojnom polju.

U glavnom gradu Kijevu plamen je zahvatio peterokatni stambeni blok, jedne od dvije stambene zgrade za koje su vlasti rekle da su ondje pogođene. Novinari Reutersa koji su stigli na mjesto događaja vidjeli su stanovnike nagurane kraj tinjajuće urušene zgrade.

Gradonačelnik je rekao da je potvrđeno da je jedna osoba ubijena i da je pola glavnog grada ostalo bez struje.

Drugi napadi ili eksplozije zabilježeni su u velikim gradovima, od Lavova i Žitomira na zapadu do Krivoj Riha na jugu i Harkiva na istoku. Regionalni dužnosnici izvijestili su da su neki od napada prekinuli opskrbu električnom energijom.

Rašireni napadi uslijedili su četiri dana nakon što su ruske snage napustile grad Herson na jugu, jedinu regionalnu prijestolnicu koju je Moskva zauzela od početka invazije, šest tjedana nakon što ju je predsjednik Vladimir Putin proglasio vječnim dijelom Rusije.

17:00 O dodatnoj vojnoj pomoći Ukrajini razgovarali su u Bruxellesu ministri obrane zemalja članica Europske unije. Službeno je pokrenut program obuke ukrajinskih vojnika u zemljama članicama Europske unije.

U prvom dijelu će na obuku doći oko 15 000 ukrajinskih vojnika. Više od 20 zemalja članica ponudilo se za provođenje obuke.

"Ova misija imat će pravu dodatnu vrijednost. Dovest će resurse, instruktore, uskladiti module za obuku, stvorit će dodatne mogućnosti za obuku, kako bi se prilagodile potrebama Ukrajine", rekao je Josep Borrell, visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku.

16:45 Dvije stambene zgrade u središtu Kijeva pogođene su u utorak za vrijeme ruskoga raketnog napada na glavni grad Ukrajine, rekao je gradonačelnik Vitalij Kličko ne navodeći ima li žrtava.

Napisao je u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram da su spasioci na mjestu događaja te da je srušeno nekoliko projektila.

Na snimci koju je na društvenim mrežama objavio zamjenik predstojnika ureda ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog vidi se kako plamen izlazi iz malog stambenog bloka.

Dužnosnici su upozorili stanovnike da ostanu u skloništima zbog straha od novih napada.

Raketni udar na Kijev uslijedio je nakon upozorenja o zračnom napadu širom Ukrajine nekoliko sati nakon što se Zelenskij videovezom obratio čelnicima zemalja G20 okupljenima na Baliju.

15:36 "Rusi napadaju mirne gradove, civile. Harkiv i Lavov djelomično su bez struje nakon ruskih napada, objavili su gradonačelnici. Zaustavljen je metro u Harkivu", napisao je Anton Geraščenko, savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova.

15:34 Ključna infrastruktura pogođena je i u Lavovu, zbog čega je i ovaj grad ostao bez struje.

Maksim Kozicki, guverner Lavova, javlja da je nakon ruskog napada na regiju došlo do problema u opskrbi električnom energijom.

"Neprijatelj je gađao energetsku infrastrkuturu u regiji. Imamo problema sa strujom, a također dolazi do gubitka signala mobilnih operatera", rekao je.

15:29 Gradonačelnik Harkiva objavio je kako je u napadu na grad oštećena ključna infrastruktura, zbog čega trenutačno nema električne energije, ali dodaje kako su sve nadležne ekipe na terenu i rade na tome da što prije otklone kvar.

Igor Terehov na Telegramu je također poručio da Rusi napadaju ključnu infrastrukturu.

"Zasad nema informacija o žrtvama. Zbog oštećenja na postrojenjima dolazi do problema s opskrbom. Zaustavljen je promet koji se odvija preko napajanja električnom energijom. Metro stoji", poručio je.

15:13 Gradonačelnik Lavova kaže da gradom odjekuju eksplozije i poručuje građanima da ostanu u skloništima.

15:11 Oleg Sinegubov javio je kako traju napadi i na Harkiv.

15:09 Ukrajinska javna televizija objavila je da je Rusija pokrenula seriju napada na gradove diljem Ukrajine. Na meti ruskih snaga su regija Kijev, Poltava, Mikolajiv, Dnjipro i Černihiv.

Pogođene su mete u regijama Krivi Rih, Poltava i Čerkasi, prema navodima lokalnih vlasti.

15:08 Gradonačelnik Kličko objavio je kako je Kijevom odjeknula još jedna eksplozija i da je pogođena višekatnica.

15:07 Ljudi koji rade za rusku upravu u Novoj Kahovki, drugom po veličini gradu u regiji Herson, navodno bježe.

Grad se nalazi na istočnoj obali rijeke Dnjipro, u blizini hidroelektrane Kahovka. Grad također graniči s ušćem Sjevernokrimskog kanala, ključnog izvora svježe vode za poluotok Krim.

Ruska administracija tvrdi da su zaposlenici koji rade u gradskoj upravi i općinskim institucijama premješteni u "sigurna područja" u regiji, prenosi The Guardian.

14:59 Gradsko vijeće Kijeva objavilo je kako su dvije rakete pogodile grad, a protuzračna obrana uspjela je srušiti četiri.

14:53 Kirilo Timošenko, zamjenik ureda predsjednika Zelenskog, objavio je snimku posljedica današnjeg ruskog napada na Kijev.

 

14:43 Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko na Telegramu je napisao kako su, prema prvim informacijama, u Pečerskom kvartu pogođene dvije stambene zgrade. Nekoliko projektila oborila je protuzračna obrana iznad Kijeva. Medicinski radnici i spasioci su na mjestu pogotka.

14:38 Na društvenim mrežama pojavile su se navodne snimke ruskog napada na Kijev. Navodi se i kako Rusi gađaju Kijev raketama Kh-101, a ukrajinske snage obaraju ih protuzračnom obranom.

 

 

 

 

14:37 "Upravo sam čuo dvije eksplozije u centru Kijeva. Zvučalo je kao protuzračna obrana. Vidljivost je ograničena zbog oblaka", napisao je Christopher Miller, dopisnik FT-a.

 

 

14:33 Andrij Jermak, bliski suradnik predsjednika Zelenskog, objavio je kako je Kremlj raketiranjem odgovorio na govor ukrajinskog predsjednika.

 

 

14:25 Crveni alarm zračne uzbune oglašen je u cijeloj Ukrajini, a blizu Kijeva odjekuju eksplozije.

 

 

13:15 Lavrov je u Egiptu komentirao i uvjete za prekid rata koje je u utorak iznio predsjednik Zelenski te kazao kako su "nerealni".

"Svi problemi proizlaze iz toga što ukrajinska strana kategorički odbija pregovore i postavlja očigledno nerealne zahtjeve, koji nisu u skladu sa situacijom", rekao je.

Rekao je također da mu je UN prenio pisana američka i europska obećanja da će ukloniti zapreke za izvoz ruskog žita i gnojiva.

13:12 Britansko ministarstvo obrane objavilo je novu kartu rata u Ukrajini.

 

 

13:00 "Ruski narod je naš bratski narod, a stoljetna povijest to je više puta dokazala i rusko-srpski odnosi se ne mogu rušiti ni pod kakvim pritiskom", ocijenio je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u razgovoru s izaslanikom čečenskog vođe Ramzana Kadirova, prenio je portal grozny-inform.ru.

Više o tome čitajte >>OVDJE.

 


12:30 Ukrajinski Glavni stožer izvijestio je o ruskim gubicima. Javljaju da je Rusija izgubila 2861 tenk, 5773 oklopna borbena vozila, 1850 topničkih sustava, 393 raketna sustava, 208 sustava protuzračne obrane, 261 helikopter, 278 zrakoplova, 1511 dronova i 16 čamaca.

12:08 Rusiji je više stalo do toga da koristi plin kao oružje, pa ga čak radije spaljuje nego da ga proda, u znak odmazde zbog zapadnih sankcija, optužila je u utorak predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Moskva je obustavila dotok plina EU-u ranije ove godine zbog sankcija koje su joj uvedene zbog invazije na Ukrajinu.

"Vidimo da Rusija spaljuje plin radije nego da ga proda", rekla je Von der Leyen na prvom sastanku skupine G20, koja se okupila na godišnjem samitu na Baliju u Indoneziji, rekli su diplomati.

Rusko ponašanje "izaziva nestašice na globalnim energetskim tržištima i vrtoglavi skok cijena", rekla je.

EU je zbog toga podržao uvođenje ograničenja cijene nafte, dodala je, kazavši da će to koristiti i zemljama s niskim i srednjim prihodima.

"Ali naš najbolji odgovor na tu situaciju jest ubrzati tranziciju na čiste oblike energije", rekla je.

To je "jedini odgovor i na energetsku i na klimatsku krizu" i pruža velike prilike drugim regijama svijeta.

Europa će zato uložiti najmanje četiri milijarde eura u obnovljive energije kao što je vodik u idućih pet godina.

To će potaknuti golema privatna ulaganja, rekla je.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, koji je također na samitu na Baliju, isto je tako kritizirao Rusiju, po sudionicima prvog sastanka, optuživši Moskvu da instrumentalizira energiju kao oružje, što ima negativne posljedice za gospodarstvo u Europi i svijetu.

11:49 Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov obratio se  novinarima na samitu G20 na Baliju.

Optužio je Zapad da pokušava ispolitizirati tradicionalnu zajedničku poruku na kraju samita spominjanjem Ukrajine. Kazao je i da je hibridni rat u Ukrajini započeo Zapad te da Ukrajina produžava sukob.

O Ukrajini je razgovarao i s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom i francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom.

Dodao je da su ga Ujedinjeni narodi obavijestili o pisanim obećanjima SAD-a i EU-a da će ukloniti prepreke izvozu ruskih žitarica i gnojiva na svjetska tržišta. Lavrov je rekao da je za to dobio garancije od glavnog tajnika UN-a Antónia Guterresa, prenosi Reuters.

11:47 Velik broj ratnih zarobljenika koje su zarobile ukrajinske i ruske snage tijekom sukoba u Ukrajini podvrgnut je mučenju i lošem postupanju, uključujući i elektrošokove, upozorili su u utorak Ujedinjeni narodi (UN).

"Mučenje i loše postupanje apsolutno su zabranjeni i u razdoblju oružanog sukoba", izjavila je dužnosnica Misije za nadzor ljudskih prava u Ukrajini Matilda Bogner.

Na videokonferenciji u Kijevu podsjetila je da su obje zemlje potpisnice Treće ženevske konvencije, koja sadrži odredbe vezane za postupanje s ratnim zarobljenicima.

Tijekom tri mjeseca ta je misija ispitala 159 ratnih zarobljenika, 139 muškaraca i 20 žena, koji su u ruskom zarobljeništvu, te 175 ratnih zarobljenika, sve muških, koje je zarobila Ukrajina.

Misija je imala neometan pristup zatvorima s ratnim zarobljenicima koje kontrolira ukrajinska vlada, no UN, usprkos zahtjevima, još uvijek nije dobio dozvolu pristupa ratnim zarobljenicima koje drže Rusi i njima pridružene oružane skupine.

UN je, međutim, razgovarao s oslobođenim ukrajinskim ratnim zarobljenicima. Prema njihovim svjedočanstvima, oni su bili svakodnevno mučeni ili se prema njima loše postupalo, rekla je Bogner.

Prilikom zarobljavanja bili su pretučeni i potom transportirani u prekrcanim kamionima u zatvore. Prilikom prijevoza često nisu imali vodu niti mogućnost odlaska na zahod.

"Ruke su im bile svezane, a oči prekrivene ljepljivom trakom, koja im je nanijela ozljede. U zatvorima su znali biti goli, prijetilo im se i na njih nahuškavalo pse", rekla je Bogner.

UN je također primio "vjerodostojne optužbe" o smaknućima ruskih ratnih zarobljenika koja su provodile ukrajinske snage te više izvješća o mučenjima ruskih ratnih zarobljenika i lošem postupanju prema zarobljenima.

"Dokumentirali smo slučajeve mučenja i lošeg postupanja od samog zarobljavanja, tijekom ispitivanja i prebacivanja u tranzitne kampove i mjesta njihova zatočeništva", rekla je Bogner.

 

11:08 Njemačka otvara centar za servis oružja u Slovačkoj.
"Njemačka će uspostaviti centar u Slovačkoj za servisiranje i popravak oružja koje je isporučila Ukrajini", rekla je njemačka ministrica obrane Christine Lambrecht.

"Postigli smo dogovor i rad može započeti odmah kako bi sva oprema koja je isporučena Kijevu mogla biti popravljena", rekla je. Berlin planira do lipnja obučiti oko 5000 ukrajinskih vojnika u Njemačkoj u sklopu misije EU-a za obuku, dodala je, prenosi The Guardian.

11:05 Gradonačelnik Mikolajiva na Telegramu je objavio kako je u gradu u tijeku crvena uzbuna.

10:39 Uoči samita u Egiptu prvi put su se sastali američki predsjednik Joe Biden i kineski lider Xi Jingping na trosatnim razgovorima i obvezali se na češću komunikaciju unatoč mnogim razlikama.

Xi i Putin posljednjih su godina gradili sve tješnje veze i potvrdili jačanje partnerstva nekoliko dana prije ruske invazije na Ukrajinu. Unatoč tome, Kina je oprezno nastojala ne pružati nikakvu izravnu materijalnu pomoć Rusiji, čime bi na sebe mogla navući sankcije Zapada.

U utorak je Xi tijekom bilateralnog sastanka francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu rekao da Kina zagovara prekid vatre u Ukrajini i mirovne pregovore, prenijeli su kineski državni mediji.

Biden i Xi u razgovorima su "naglasili protivljenje uporabi i prijetnji nuklearnim oružjem u Ukrajini", navodi se u izjavi Bijele kuće.

U izjavi kineske strane stoji da je Xi rekao Bidenu da se nuklearno oružje ne može koristiti i da se nuklearni ratovi ne smiju voditi.

Zapad i Rusija međusobno se optužuju za prijetnju nuklearnim oružjem od početka ruske invazije na Ukrajinu.

Na rubu samita brojni čelnici žele održati bilateralne sastanke s Xijem, kojemu je sudjelovanje na samitu tek drugi posjet inozemstvu od početka pandemije koronavirusa.

Kina pokušava smanjiti trzavice sa Sjedinjenim Državama i njezinim saveznicima i zato sastanak Xija s čelnicima na skupu u Indonezijii "nije odlučan, ali je važan korak prema smanjenju nesuglasica", smatra Shi Yinhong, profesor međunarodnih odnosa na pekinškom sveučilištu Renmin.

10:35 Lideri skupine G20 razmatraju donošenje rezolucije kojom će snažno osuditi rat u Ukrajini i naglasiti da taj rat povećava nesigurnosti u svjetskoj ekonomiji, rekli su u utorak diplomati.

"Postoje druga mišljenja i različite procjene stanja i sankcija", stoji u nacrtu deklaracije od 16 stranica u koju je agencija Reuters imala uvid.

"Svjesni smo da G20 nije forum koji rješava sigurnosna pitanja, no priznajemo da sigurna pitanja mogu imati velike posljedice na svjetsko gospodarstvo", navodi se.

Dokument trebaju prihvatiti članice i on bi mogao biti promijenjen.

Ministri zemalja G20 u prošlosti nisu uspjeli donijeti zajedničke izjave zbog neslaganja između Rusije i drugih članica o tekstu kojim će opisati rat u Ukrajini.

Samit na otoku Baliju u Indoneziji prvi je skup članica G20 najsnažnijih gospodarstava na svijetu otkako je Rusija krajem veljače izvela invaziju na Ukrajinu.

10:05 Ukrajinci su ušli u okupirani grad Herson devet mjeseci nakon početka invazije, a sad su se pojavile fotografije Associated Pressa koje prikazuje dvojicu muškaraca, navodnih kolaboracionista, vezanih za stup rasvjete.

Predsjednik Zelenski pozvao je sve kolaboracioniste koji su ostali u gradu da se predaju te obećao da će se prema njima "postupati u skladu sa zakonom i međunarodnim standardima".

 

 

9:49 Reuters javlja kako su se na samitu u Egiptu sastali ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i glavni tajnik UN-a Antonio Guterres.

9:45 Ruska Pravda piše kako je predsjednik Vladimir Putin danas potpisao dekret kojim se stranim državljanima dopušta služenje u ruskoj vojsci.

"Vojnici DNR-a očekuju 100.000 dobrovoljaca iz Sjeverne Koreje na frontu nakon Putinova ukaza", piše Pravda.

9:30 Glasnogovornik Kremlja Dimitrij Peskov u utorak je rekao da izjava ukrajinskog predsjednika da neće biti sporazuma "Minsk 3" kako bi se zaustavile borbe u Ukrajini pokazuje da Kijev nije zainteresiran za mirovne pregovore s Moskvom, izvijestila je RIA Novosti.

Volodimir Zelenski u govoru je putem videoveze na samitu G20 isključio treći "sporazum iz Minska", aludirajući na dva propala dogovora o prekidu vatre između Kijeva i Moskve oko statusa regije Donbas.

"Nećemo dozvoliti Rusiji da čeka, ojača snage i potom započne novi niz terora i globalnu destabilizaciju. Neće biti Minska 3, koji bi Rusija odmah prekršila", rekao je Zelenski.

Na pitanje potvrđuje li ta izjava da Kijev nije voljan pregovarati s Rusijom, Peskov je odgovorio: "Apsolutno."

Njemačka i Francuska posredovale su u sklapanju dvaju sporazuma iz Minska, potpisanih 2014. i 2015., o prekidu vatre u istočnoj Ukrajini između Kijeva i proruskih separatista. Obje strane optuživale su jedna drugu za kršenje tih sporazuma.

9:13 Britansko ministarstvo obrane objavilo je svoje najnovije izvješće o ratu u Ukrajini. Navodi da su ruske snage nakon napuštanja južnog grada Hersona sada od lučkog grada Heničeska, koji se nalazi uz Azovsko more, napravile "privremeni glavni grad" okupirane regije. Izbor ovog područja "nagovještava prioritete i brige ruskih zapovjednika" dok konsolidiraju svoju obranu u južnoj Ukrajini, dodaju Britanci u izvješću.

"Obrana je dobro pozicionirana za koordinaciju akcija protiv potencijalnih ukrajinskih prijetnji iz Hersona na zapadu i također sa sjeveroistoka te za primanje pojačanja s Krima", objavili su.

Regija je također "izvan dometa ukrajinskih topničkih sustava, koji su nanijeli tešku štetu ruskim terenskim zapovjednim mjestima".

 

 

9:09 Anton Garaščenko, viši savjetnik ukrajinskog predsjednika, na Twitteru je objavio kako su stanovnici Hersona već šest dana bez električne energije, pa mobitele pune na glavnom trgu na generatoru koji je donio volonter.

 

 

9:05 Institut za proučavanje rata objavio je novu analizu i kartu sukoba u Ukrajini.

Ukratko:

- Rusko ministarstvo obrane (MO) eskaliralo je tvrdnje o ruskim teritorijalnim dobicima u Doneckoj oblasti 13. i 14. studenog, vjerojatno kako bi naglasilo da ruske snage intenziviraju operacije u Doneckoj oblasti nakon povlačenja s desne obale Hersonske oblasti.

- Rusko ministarstvo obrane tvrdi da su ruske snage dovršile zauzimanje Majorska (20 km južno od Bakhmuta) 13. studenoga i Pavlivke (45 km jugozapadno od grada Donjecka) 14. studenog nakon nekoliko tjedana nepostojanja tvrdnji o ruskim teritorijalnim dobicima.

- Kako je ISW procijenio 13. studenog, ruske snage vjerojatno će ponovo uputiti trupe u Donecku oblast nakon što napuste desnu obalu Hersonske oblasti, što će vjerojatno dovesti do intenziviranja operacija oko Bahmuta, grada Donecka i u zapadnoj Doneckoj oblasti. Ruske snage vjerojatno će ostvariti dobitke u tim područjima u nadolazećim danima i tjednima, ali ti dobici vjerojatno neće biti operativno značajni.

 

 

9:00 Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine javlja kako je tijekom posljednja 24 sata ukrajinska vojska odbila ruske napade u blizini Novoselivske u Luganskoj oblasti i Bilohorivka, Bahmut, Bahmutske, Vremivka, Krasnohorivka, Marjinka, Novokalinovka, Novomihajlivka i Pervomaiske u Doneckoj oblasti.

8:59 Ruske snage se pregrupiraju i nastavljaju s postavljanjem obrambenih linija na istočnoj obali rijeke Dnjipro na jugu Ukrajine nakon povlačenja sa zapadne obale, priopćilo je Južno operativno zapovjedništvo.

Ruske trupe napadaju ukrajinske položaje i civilna područja raketama, topništvom i bespilotnim letjelicama kamikazama s istočne obale, priopćilo je zapovjedništvo.

Gotovo 40 ruskih izviđačkih bespilotnih letjelica otkriveno je u tom području, javlja Kyiv Independent.

8:40 Sjedinjene Države očekuju da će čelnici skupine G20 u zaključku sastanka na Baliju osuditi rat koji je Rusija povela u Ukrajini i njegov utjecaj na svjetsku ekonomiju, rekao je u utorak viši američki dužnosnik.

Na brifingu novinara uoči sudjelovanja predsjednika Joea Bidena na samitu dužnosnik je rekao da se većina država u G20 u razgovorima tijekom proteklih dana složila da se rat koji je Rusija povela u Ukrajini mora "osuditi najstrožim mogućim riječima".

Dužnosnik, koji je želio ostati neimenovan, rekao je da će G20 jasno pokazati da rat koji vodi Rusija uzrokuje veliku štetu za sve ljude i za svjetsku ekonomiju u cjelini.

Dodao je da se većina zemalja G20 složila da je rat u Ukrajini "uzrok gospodarskih poteškoća i nestabilnosti koju vidimo u mnogim dijelovima svijeta". 

8:35 Britanski premijer Rishi Sunak u utorak je pružio potporu Ukrajini na samitu skupine G20 rekavši da će se režim ruskoga predsjednika Vladimira Putina suočiti sa složnim globalnim protivljenjem njegovu djelovanju.

"Djelovanje Rusije sve nas ugrožava", rekao je Sunak na samitu u Baliju u Indoneziji. "Dok ukrajinskom narodu pružamo potporu koja im je potrebna, mi istodobno koristimo svu širinu i dubinu britanskoga znanja da zaštitimo sebe i svoje saveznike", dodao je.

Britanski premijer i njegovi kolege naglasit će na sastanku ovoga tjedna da uloga Rusije u međunarodnom sustavu neće biti kakva je bila dok god se nastavlja rat u Ukrajini, priopćila je vlada.

Sunak je stigao na samit u ponedjeljak i očekuje se da će se sastati s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom.

8:20 Predsjednik Europskoga vijeća Charles Michel rekao je u utorak da se ne planira sastati s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom na marginama samita čelnika skupine G20.

"Morali bismo iskoristiti sastanak G20 da pokušamo uvjeriti sve partnere da Rusiju izlože još snažnijem pritisku", rekao je Michel na konferenciji za novinare, optuživši tu zemlju da je "ničim izazvanim ratom" uzrokovala globalnu krizu na polju energetike i hrane.

8:00 "Uvjeren sam da je sada vrijeme kada se ruski razorni rat mora i može zaustaviti", rekao je Volodimir Zelenski, prema preslici njegova govora u koju je Reuters imao uvid.

Rat treba završiti "pravedno i na temelju Povelje UN-a te međunarodnog prava", rekao je ukrajinski predsjednik. Kazao je da Rusija mora potvrditi jedinstvenost Ukrajine i povući svoje trupe

Pozvao je na ponovno uspostavljanje "radijacijske sigurnosti" u pogledu nuklearne elektrane Zaporižja, uvođenje ograničenja cijena ruskih energetskih resursa i širenje inicijative za izvoz žitarica te na oslobađanje svih ukrajinskih zarobljenika.

"Molim vas, izaberite svoj put za vodstvo - i zajedno ćemo sigurno provesti formulu mira", rekao je sudionicima samita.

Zelenski je potom svojih 10 uvjeta postavio i na Facebooku.

1. Radijacija i nuklearna sigurnost
2. Sigurnost opskrbe hrane
3. Energetska sigurnost
4. Oslobođenje svih zatvorenika i deportiranih osoba
5. Implementacija Povelje UN-a i obnova teritorijalnog integriteta Ukrajine i svjetskog poretka
6. Povlačenje ruskih trupa i prestanak neprijateljstava
7. Obnova pravde
8. Borba protiv ekocida
9. Sprječavanje eskalacije
10. Potvrda završetka rata

 

 

 

Sjedinjene Države očekuju da G20 osudi ruski rat u Ukrajini i njegov utjecaj na globalno gospodarstvo, rekao je ranije visoki američki dužnosnik.

Pročitajte i ovo Ruski predsjednik Vladimir Putin RAT U EUROPI "Koliko će Putin biti očajan?" Britanski zastupnik upozorio na bitan problem koji muči cijeli svijet ako Rusija izgubi rat

Pročitajte i ovo Kijev bez struje? - 1 KIJEV NAKON RUSKIH NAPADA Kakav je život u tami? "Svi su gladni. Čak i moja mačka nešto čeka", "Nanesena šteta je golema"

Rusija svoju akciju u Ukrajini naziva "specijalnom operacijom" razoružavanja Ukrajine i njezine zaštite od fašista. Ukrajina i Zapad kažu da su fašističke optužbe neutemeljene i da je rat ničim izazvani čin agresije.

Nakon što je Rusija objavila da je predsjednik Vladimir Putin prezauzet da bi nazočio, na samitu G20 predstavlja je ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene