Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

nema reakcija na istup

Zastupnica Šešeljevih radikala hrvatskog predstavnika u parlamentu nazvala ustašom

Vojislav Šešelj (Foto: Pixell)
Vojislav Šešelj (Foto: Pixell) Foto: Pixell
Visoka dužnosnica Srpske radikalne stranke (SRS) i zastupnica u srbijanskom parlamentu Vjerica Radeta nazvala je u utorak predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislava Žigmanova ustašom.

"Vidim da je Tomislav Žigmanov izjavio listu Blic da su Hrvati u Hrtkovcima zabrinuti zbog toga što je Šešelj kupio kuću u Hrtkovcima. Moje ankete pokazuju da su Srbi u cijeloj Srbiji zabrinuti zbog toga što nam ustaša Žigmanov sjedi u Narodnoj skupštini. I što Blic izvještava o tome", napisala je Radeta na Twitteru.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Peticija radikala Šešelj se dragovoljno ne vraća u Haag, traži razrješenje Nikolića Slika nije dostupna Ugledni odvjetnik: 'Srbija po zakonu mora naložiti Šešeljevo uhićenje'

Njezinu objavu prenio je Blic, no u srbijanskoj javnosti nema reakcija na istup bliske suradnice haškog osuđenika Vojislava Šešelja.

Hrtkovci su postali sinonim protjerivanja vojvođanskih Hrvata nakon mitinga 6. svibnja 1992. na kojem je Šešelj pročitao popis nepoželjnih mještana hrvatske nacionalnosti. Idućih se mjeseci pod pritiscima i prijetnjama iselilo oko 700 mještana.

UN-ov sud u travnju je ultranacionalističkog političara zbog toga osudio na deset godina zatvora. Šešelj ipak ne mora u zatvor jer su mu godine pritvora priznate u odsluženu kaznu.

Povod za Radetin tvit bio je Žigmanov komentar da Šešeljeva kupnja kuće u srijemskom selu Hrtkovci unosi nespokoj među preostale Hrvate u tome selu i Srijemu.

Njegov ponovni dolazak na mjesto stradanja Hrvata "ne samo da je strahotan već uvelike banalizira zločine, što onda unosi nespokoj među ovdašnje Hrvate“, rekao je Žigmanov.

List Blic objavio je u subotu da je Šešelj kupio kuću u središtu sela, na svega 300 metara od katoličke crkve.

Oporbeni zastupnici i analitičari takav su postupak osuđenika za zločine protiv čovječnosti ocijenili kao tešku provokaciju čiji je cilj, među ostalim, dizanje rejtinga među srbijanskim ultradesničarima. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene