Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Njemačka u šoku

Skandal izazvao ogorčenost: Zaštitari zlostavljali izbjeglice!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Skandal zbog navodnog tjelesnog zlostavljanja u prihvatilištima za izbjeglice potaknuo je u ponedjeljak val ogorčenosti u Njemačkoj u času kada su zemlju preplavili izbjeglice iz Sirije i iz Iraka.

Četvero zaposlenika privatne zaštitarske tvrtke SKI-ja koja je radila u izbjegličkom centru u Burbachu, na zapadu zemlje, uhićeno je i raskinut je poslovni ugovor s njihovom tvrtkom. Još dvoje njihovih djelatnika je pod istragom.

Pročitajte i ovo Prometni policajci lažno izdavali kazne za prekršaje Podignuta prijava Kakva akcija! Dvojica policajaca vozačici USKOK-ova auta pokušali naplatiti nepostojeći prekršaj Policija u Vukovaru, ilustracija Podignuta optužnica Optuženi napadači na skupinu djece u Vukovaru: Za četvoricu se traži produljenje istražnog zatvora, za petog mjera opreza, a šesti je u bijegu

Policija je počela ispitivati stotine od 700 izbjeglica u prihvatilištu u Burbachu kojim upravlja jedna druga privatna tvrtka, European Homecare, pokušavajući utvrditi je li bilo još nezakonita postupanja.

Afera je izbila u nedjelju objavljivanjem fotografije snimljene mobitelom, najvjerojatnije između 10. i 15. rujna, u tom centru oko 130 km od Koelna, u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji. Na njoj se vidi muškarac, navodno Alžirac u dvadesetim godinama, koji leži na zemlji s lisičinama na rukama a jedan od dvojice zaštitara na fotografiji nogom mu je pritisnuo vrat.

Glavni državni odvjetnik u Siegenu Johannes Daheim rekao je da "poziraju kao da su ponosni na ono što su učinili".

Strava u osječkom zatvoru: Zatvorenika silovali sapunom i metlom

Regionalna televizija WDR navodi da je zlostavljanja izbjeglica bilo i u centru u Essenu te da posjeduje liječničku potvrdu jednog azilanta s opisom ozljeda koje je pritom zadobio.

Dvojica zaštitara izudarala su azilanta i u jednom drugom prihvatilištu na tom području te je pokrenuta istraga zbog nanošenja teških tjelesnih ozljeda, rekao je Daheim a prenosi agencija dpa.

Vlada je oštro osudila te postupke kao "gnusne". Njemačka je glavno europsko odredište za izbjeglice kojih se ove godine očekuje oko 200.000.

Od početka godine broj sirijskih izbjeglica u Njemačkoj se gotovo utrostručio, a broj iračkih udvostručio. Većina izbjeglica teških sudbina ulazi u zemlju nakon dugotrajnog i opasnog putovanja. (hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene