Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Javnozdravstvena opasnost

WHO okuplja stručnjake nakon brojnih dokaza o povezanosti zika virusa s raznim poremećajima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) sljedeći će tjedan okupiti stručnjake kako bi raspravili sve brojnije dokaze o povezanosti zika virusa s dva neurološka poremećaja - mikrocefalijom i Guillain-Barreovim sindromom, objavila je organizacija u petak.

Odbor WHO-a za hitna stanja razmotrit će nove informacije i svoje preporuke za putovanja i trgovinu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prvi slučaj prijenosa seksom RJEŠENJE ZA OPASNI VIRUS? Globalnu epidemiju spriječit će - radijacijom Slika nije dostupna MAJKE KOJIMA JE OPASAN VIRUS UNIŠTIO ŽIVOT 'Smrzla sam se u trenu. Ne znam kada će Laura prohodati, progovoriti...'

Dr. Bruce Aylward koji je u WHO-u zadužen za epidemije i hitna stanja, kaže da su nedavno objavljena istraživanja u časopisu Lancet o mikrocefaliji te Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti o Guillain-Barreu osnažila uvjerenje da je zika virus odgovoran.

"Od proglašenja javnozdravstvene opasnosti u svijetu u veljači nastavili su se pojavljivati dokazi o uzročnoj vezi", kazao je Aylward na konferenciji za novinare u Ženevi.

Francuski znanstvenici, koji su proučavali epidemiju zika virusa u francuskoj Polineziji 2013/2014, prošlog su tjedna objavili kako su otkrili vezu između zika virusa i Guillain-Barrea, autoimune bolesti u kojoj imuni sustav napada periferni živčani sustav.

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti objavio je prošlog tjedna da je istraživanje, kojim je bilo obuhvaćeno devet trudnica iz SAD-a koje su putovale u zemlje sa zika virusom, pokazalo da su imale više infekcija i abnormalnosti mozga fetusa.

Brazil, u kojem je zabilježeno najviše slučajeva zaraze zika virusom, do sada je potvrdio više od 640 slučajeva mikrocefalije kod novorođenčadi zaraženih majki. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene