Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spreman je povući se

Vučić opet o ostavci, članovi stranke preklinju ga da ne ode: "Pakuješ se ti, pakujemo se i mi!"

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić Foto: Borislav Zdrinja / ZIPAPHOTO/Cropix
Srbijanski predsjednik i lider SNS-a Aleksandar Vučić rekao je suradnicima da je spreman povući se ako netko misli da može bolje, nakon što je partijski vrh naprednjaka u nedjelju navečer upoznao s pritiscima Zapada na Srbiju u vezi s Kosovom, izvijestili su Vučiću bliski provladini mediji.

Tijekom dana trebala bi se održati sjednica srbijanske vlade na kojoj će se raspravljati o prijedlogu za Kosovo. Stranačko čelništvo naprednjaka sastalo se uoči današnje sjednice Vlade, na koju je Vučić pozvan izvijestiti o razgovorima s izaslanicima SAD-a i EU-a, nakon čega je za 20 sati najavio obraćanje javnosti.

Nesuglasja u taboru naprednjaka i medijska izvješća o Vučićevu navodno najavljenom povlačenju mogu se tumačiti i kao stvaranje ozračja u kojem srbijanski predsjednik treba povući korake koje od njega očekuju Washington i Bruxelles u pogledu Kosova, ali i usklađivanja s vanjskom politikom EU-a i uvođenja sankcija Rusiji.

Vučić je u petak, nakon sastanka s izaslanicima SAD-a i EU-a, izjavio kako je Srbija spremna prihvatiti koncept europskog plana i raditi na primjeni predloženog sporazuma o dijalogu s Kosovom.

To je novinarima posredno potvrdio i posebni predstavnik EU-a za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak rekavši da je Vučić u razgovoru pokazao odgovoran pristup i spremnost da donosi teške odluke u interesu mira i europske perspektive Srbije.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić JOš JEDAN TJEDAN BORBE Vučić se sutra obraća javnosti: "Pred nama su teški dani. Predaja nikad nije bila opcija"

Vučić je novinarima rekao da je u razgovoru s američko-europskom petorkom pokazao svu brigu i rezerviranost o jednom važnom pitanju, ali nije precizirao o čemu je riječ, inzistirajući da o tome ne može govoriti jer plan nije javan.

Poslije tog sastanka Vučić se našao pod pritiskom dijela oporbe, od primjedbi da ne može biti solo igrač u važnim pitanjima za državne i nacionalne interese i zahtjevima da pred parlamentom objasni bit prijedloga, do inzistiranja da čim prije potpiše sporazum.

Radio Slobodna Europa (RFE) objavio je, pozivajući se na plan EU-a u koji je ranije imao uvid, da taj dokument ima jednak pristup stranama i predviđa poštovanje teritorijalnog integriteta, nepovredivost granica, priznanje državnih simbola i poseban aranžman za srpsku zajednicu na Kosovu.

U dokumentu se, navodi RFE, eksplicitno ne spominje međusobno priznanje ili članstvo Kosova u Ujedinjenim narodima, na čemu inzistira Kosovo.

Usuglašen pogled na rješavanje kosovskog pitanja nemaju ni visoki dužnosnici Vučićeve stranke koja kontrolira Vladu i parlament.

"Pojedini dužnosnici pokušali su, kako saznajemo, pametovati i govoriti kako ni slučajno ne treba prihvatiti daljnje pregovore s EU-om i SAD-om (o Kosovu)", objavio je portal Pink, ustvrdivši kako je Vučić sve to strpljivo slušao, a onda poručio da će se on povući ako netko misli da može i zna bolje.

Rekao je da će, ako narod odbije pregovore i ako netko misli da trebamo ekonomski uništiti zemlju, on vodstvo prepustiti pametnijima od sebe.

Gotovo identičan tekst o sastanku vrha SNS-a objavio je i portal Vučiću bliskog tablioda Informer.

Pojedini beogradski mediji prije susreta s američko-europskom petorkom tvrdili su da Srbiju očekuje ultimatum - ili će prihvatiti plan Berlina i Pariza o Kosovu ili će se suočiti s posljedicama koje ne isključuju ni sankcije.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić SOLO IGRAČ Vučić pod pritiskom oporbe: Sprema se prihvatiti koncept europskog prijedloga za Kosovo

Vučićevi suradnici: Ostavka bi značila kraj SNS-a i najcrnji scenariji

Vučićeve poruke da će on vodstvo prepustiti pametnijima od sebe prokomentirala su dvojica njegovih bliskih suradnika. "Pakuješ se ti, pakujemo se i mi! Ili ćemo se svi zajedno boriti za Srbiju ili sve ovo nema više smisla!" navodno je Vučiću rekao predsjednik Izvršnog odbora SNS-a Darko Glišić.

"Ako predsjednik Vučić ostane pri svome da podnosi ostavku, mislim da je to i kraj SNS-a i kraj karijere koju je imao SNS na političkoj sceni Srbije. Mislim da nakon toga slijedi nešto što je najgori i najcrnji scenarij za Srbiju, koji ne smijem ni zamisliti", rekao je Glišić u uključenju u emisiju ''Hit Tvit'' TV Pink.

Sličnu poruku u ponedjeljak ujutro poslao je visoki dužnosnik SNS-a i predsjednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić ocijenivši da bi ako Vučić ode s čela države i SNS-a, to bila potpuna katastrofa za državu.

"Možete li zamisliti da Srbiju vodi netko drugi osim Vučića? Nećete naći nijednog člana SNS-a koji će reći bilo što drugo osim da Vučić vodi i stranku i Srbiju", rekao je Orlić.

Vučić vodi SNS od izbora tadašnjeg šefa stranke Tomislava Nikolića za predsjednika Srbije 2012., a drugi petogodišnji mandat šefa države započeo je poslije uvjerljive pobjede na izborima u travnju 2022. Po Ustavu Srbije, ne može se kandidirati za treći mandat.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene