Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napetosti na Kosovu

Vučić nakon pregovora s Kurtijem: "Srpska strana je bila potpuno konstruktivna, ali albanska nijedne sekunde nije željela prihvatiti ništa"

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Albin Kurti sastali su se danas u Bruxellesu sa šefom diplomacije Europske Unije Josepom Borellom. Nakon više sati, sastanak je završen bez postignutog dogovora.

Gotov je sastanak srpskog predsjednika Vučića i premijera Kosova Kurtija u napetoj atmosferi. Čelnicu dviju država stigli su u Bruxelles na poziv šefa diplomacije EU Josepa Borrella, ali dogovor naposljetku nije postignut.

Kurti navodno ne odustaje od novog propisa o ujednačenim registracijskim oznakama dok se Vučić pokazao jednako nepopustljivim - ne prihvaća EU prijedlog za rješavanje krize. 

"Srpska strana je bila potpuno konstruktivna i deset puta mijenjane tekstove smo prihvatili, ali albanska strana nijedne sekunde nije željela prihvatiti ništa, uvijek bi dodavali nešto što je bilo jasno da nije moguće," izjavio je Vučić za N1.

Dodao je da će Srbija slušati sugestije EU koja je od Prištine zatražila da ne primjenjuje kazne za vlasnike vozila sa srpskim registracijama, a od Beograda da ne izdaje nove. Kosovskim Srbima je poručio da je država uz njih, a medijima će se obratiti kad se svi dojmovi slegnu.

Prdsjednik Srbije tijekom pregovora je objavio na svom Instagram profilu simboličnu fotografiju na kojoj ne izgleda nimalo zadovoljno. "Dok čekamo završetak bilaterale između Prištine i Brisela," napisao je u opisu posta na kojem igra šah. Na licu ne skriva dosadu i time svojim pratiteljima šalje jasnu poruku koliko korisnima smatra ove pregovore. Riječ je o trilateralnom sastanku, pa je činjenica da je Vučić isključio Beograd iz opisa još jedan dokaz kako smatra da pregovori neće imati rezultata.

Sastanak Vučić Kurti Aleksandar Vučić u Bruxellesu igra šah (Foto: Instagram)

Narod s druge strane zahtijeva da se postigne sporazum, dosta im je rata i žele mir. Ipak, Srbi u Mitrovici kažu da neće popustiti i dati ono što je njihovo te da će raditi onako kako im kaže Beograd, prenosi Nova.rs.

Zabrinutost je izazvala izjava Kosovske vlade koja je najavila da će od ponedjeljka, 21. studenoga, početi naplaćivati kazne vlasnicima vozila sa sjevera Kosova koji nisu zamijenili srbijanske tablice kosovskim. U Europskoj Komisiji slučaj su nazvali najozbiljnijom situacijom od 2013. godine.

Sastanak Vučić Kurti Sastanak Vučić Kurti (Foto: Afp)

Prvi pregovori su započeli jutros oko 9 sati. O njima se oglasio i američki State Department izrazivši želju da će se strane uspjeti dogvoriti i deeskalirati sukob.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U Bruxellesu Vučić će se sastati s kosovskim premijerom: "Nisam optimist, ali otići ću da im ne dam razlog da okrive Srbiju"

S druge strane, srpski političari kažu da je prijedlog Njemačke i Francuske za Srbe neprihvatljiv jer označava de facto priznanje Kosova. Od Vučića se navodno tražio opoziv briselskog sporazuma, što je predsjednik morao odbiti.

Sastanak Vučić Kurti Sastanak Vučić - Kurti (Foto: Afp)

Upućeni u situaciju su za za Nova.rs pojasnili koje su realne opcije, a nalaženje zajedničkih rješenja, nažalost nije jedna od njih.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić i Turko Daudov Neobičan susret Vučić primio darove čečenskog vođe Ramzana Kadirova: "Rusko-srpski odnosi neće biti uništeni ni pod kakvim pritiskom"

U prosincu se održavaju izbori na koje srpske stranke neće izaći. Ako tada Albanci osvoje vlast i u četiri općine koje su ranije držali Srbi, moglo bi samo doći do dodatnog zaoštravanja odnosa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene