Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Deset godina na vlasti

Orban ponovno izabran za predsjednika Fidesza: "Mađarska je članica Unije i to će i ostati"

Viktor Orban (Foto: AFP)
Viktor Orban (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija Viktor Orban (Foto: AFP) Viktor Orban (Foto: AFP) Foto: Afp Mađarski premijer Viktor Orban (Foto: AFP) Mađarski premijer Viktor Orban (Foto: AFP) Foto: Afp Predsjednik Viktor Orban (Foto: Dnevnik.hr) Predsjednik Viktor Orban (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Orban opet ljutit (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/4 >>
Mađarski premijer Viktor Orban, koji je u nedjelju je ponovno izabran za predsjednika stranke Fidesz, rekao je da će njegova zemlja ostati u Europskoj uniji no istočne i zapadne članice bloka moraju pronaći kompromis, prenose agencije.

Izaslanici su na 28. kongresu vladajuće stranke Orbanu dali 1406 glasova, a na mjesta njegovih zamjenika izabrali su Katalin Novak, Gabora Kubatova, Szilarda Nemetta i Lajosa Kosu, koji je na mjestu šefa ureda premijera zamijenio Gergely Gulyasa, piše mađarska tiskovna agencija MTI.

Pročitajte i ovo Viktor Orban Šokantne ostavke "Ovako dalje više ne može": Javnost je bijesna, Orban uzdrman skandalima Viktor Orban Rok od dva mjeseca Europska komisija pokrenula postupak protiv Mađarske

Mađarska ne planira napustiti Europsku uniju, no istočne i zapadne članice bloka trebale bi pronaći kompromis kada je riječ o njegovoj budućnosti, rekao je Orban, kako prenosi agencija Reuters.

"Mi smo članica Unije i to ćemo i ostati", rekao je i ocijenio "Čak iako zapadna i istočna polovica Unija jasno slijedi drukčiji put i poštuje različite vrijednosti, moguće je pronaći načine suživota čak i u takvim okolnostima".

U gotovo deset godina na vlasti, Orban se često razilazio s Bruxellesom, primjerice zbog njegova odbijanja da prihvati migrantske kvote prema planu Bruxellesa, a kritiziran je i zbog nastojanja da konrolira medije, pravosuđe i akademsku zajednicu.

U tom kontekstu poručio je "drugoj strani" da prekine praksu otvorenih napada na vlade bivših komunističkih zemalja središnje i istočne Europe.

"Mi njima ne šaljemo plaćene političke aktiviste, pa neka oni vrate svoje iz središnje Europe", rekao je.

Nadalje je rekao da "proračun Unije ne bi smio korišten za financiranje ekipa i medija koji favoriziraju liberale i imigrante i služe njihovim ciljevima".

"Ako doista želimo Europu održati zajedno, trebamo prekinuti takvu prakse", rekao je Orban i poručio "Ovo je naša zemlja, naš dom i naš život i o tomu mogu odlučivati isključivo Mađari".

Na kongresu je pozdravio čelnike mađarske Židovske zajednice čestitavši im Novu godinu, a mađarskim židovima u novoj godini poželio "mir, napredak i blagoslov".

Kazao je da je "iznimno sretan što najveća židovska zajednica u središnjoj Europi živi u miru i sigurnosti te organizira kulturne i sportske događaje koji privlače njihovu braću iz drugih dijelova svijeta." (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene