Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Domino efekt

VIDEO U Kaliforniji je u tijeku najveća lančana transplantacija bubrega

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Liječnici u bolnici u San Franciscu provode vrlo neobičnu seriju transplantacija bubrega, u kojoj šest donatora daje svoj bubreg šest pacjenata kojima je transplantacija hitno potrebna.

Domino efekt doniranja bubrega započeo je nakon što je jedna altruistična donatorica, rodbinski nepovezana s jednim od pacijenata, odlučila donirati svoj bubreg.

Pročitajte i ovo Ilustracija Svjetski dan bubrega Tek šest posto zna da je ozbiljno bolesno: Nema simptoma, ne boli i bolest dugo može ostati neprepoznata Snijeg u Kaliforniji - 1 Ekstremno vrijeme VIDEO/FOTO Mećava paralizirala dio SAD-a: Deseci tisuća ostali bez struje, građani upozoreni na opasnost od lavina

Zully Broussard, čiji su sin i suprug umrli od raka, ponudila je donirati svoj bubreg prijatelju, ali je taj njezin prijatelj ipak na kraju morao pronaći drugog donatora bubrega. Broussard je i dalje htjela donirati bubreg, čak i strancu, te je pronađen kompatibilan pacijent iz mjesta Benicia u Kaliforniji.

Zbog obećanja da će riješiti sve svoje probleme, dječak ostao bez mladosti

Šogorica tog pacijenta, koja nije bila kompatibilna s njim, odlučila je ipak donirati svoj bubreg jednoj ženi iz Fresna, dok je sin te žene zauzvrat donirao bubreg trećoj ženi, itd... Domino transplantacija mogla je započeti.

Šesterostruka uzastopna transplantacija u kojoj sudjeluje 12 osoba najveća je te vrste u 44-godišnjoj povijesti kalifornijskog centra za transplantacije. Isti je centar 2011. godine držao i prijašnji rekord od pet uzastopnih transplantacija zaredom.

Transplantacije su započete u četvrtak, a posljednja bi trebala biti provedena do kraja petka, javlja Reuters.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene