Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza Jasmine Bojić

VIDEO Tko su zapravo borci u paravojnim skupinama u Ukrajini?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Ukrajini se bore i tisuće stranaca. I na jednoj i na drugoj strani. Među njima su i Hrvati.

Od početka sukoba u Ukrajini, dobrovoljci igraju važnu ulogu. Organizirani u razne paravojne skupine, privlače borce iz inozemstva.

Pročitajte i ovo Ilustracija Strani plaćenici Ministarstvo vanjskih poslova oglasilo se nakon zapanjujućih tvrdnji Rusije o broju ubijenih Hrvata u Ukrajini, stigla i reakcija iz Vlade Slika nije dostupna Upozorenje Rusi poručuju Hrvatskoj: 'Spriječite tu izopačenu praksu'

Koliko je boraca u paravojnim skupinama, nemoguće je utvrditi, ali riječ je o tisućama. Stranaca ima i na jednoj i na drugoj strani. Proruskim pobunjenicima većinom se pridružuju borci iz Rusije i drugih zemalja bivšeg Sovjetskog saveza, primjerice Bjelorusije.

FOTO Bivši vođa BBB-a objasnio zašto se u Ukrajini bori protiv Rusa

Znatan je broj i državljana Srbije, tradicionalno naklonjenih politici Moskve. Ukrajinskoj strani poporu većinom daju zapadnjaci. Zasad je potvrđeno da ima boraca iz Francuske, Španjolske, Švedske, pa čak i Hrvatske. Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je da se u Ukrajini bore hrvatski državljani. U sukob ih se uključilo osam.

'Nema dokaza da su državljani Europske unije uključeni u borbe na istoku Ukrajine. Moja je procjena da je riječ o običnoj propagandi, a ne činjenicama', rekao je Donald Tusk, predsjednik Europskog vijeća

Predsjednik Europskog vijeća, što je posve razumljivo, izbjegava govoriti o profilu dragovoljaca, koji dolaze iz zemalja članica Europske unije i NATO saveza, a koji se bore u ukrajinskim postrojbama.

U propagandnom ratu Zapada i Rusije te vojne formacije se predstavljaju kao oličenje radikalno desne ideologije, u kojoj ne prezaju ni od nacističkih simbola. Borce koji su došli sa Zapada predstavlja se ili dobrovoljcima ili plaćenicima, koji zarađuju tisuće dolara na mjesec. Te paravojne postrojbe, krajem prošle godine postale su dio ukrajinske vojske.

Riječ je o 50-ak bataljuna, s oko sedam tisuća vojnika. Iako su službeno uključeni u vojsku, većina je zadržala značajnu autonomnost.

Mirovni sporazum prvi je korak ka normalizaciji stanja u Ukrajini. Najvažnije je zaustaviti stradanja. U borbama na istoku, život je dosad izgubilo pet i pol tisuća ljudi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene