Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Video: Pariz ponovno gori, ozlijeđeno 80-tak policajaca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuska se ponovno budi u strahu od pobuna iz predgrađa nakon što je više od 70 policajaca ozlijeđeno u sukobima s mladima sjeverno od Pariza, a lokalna uprava optužuje kako su ostala neispunjena obećanja o boljoj skrbi za siromašne četvrti.

U sjevernom predgrađu Villiers-le-Belu i obližnjim područjima, policiju su gađali kamenjem i zapaljivim bombama, a usprkos molbama obitelji žrtava, izgrednici su zapalilu knjižnicu, porezni ured i oštetili nekoliko desetaka dućana i poslovnih prostora. Zapaljeno je i šezdesetak automobila.

Pročitajte i ovo Ilustracija Uhićeni su Stravični detalji s horor-imanja: Mlatili su ih traktorskim remenom, izgladnjivali, ucjenjivali Ilustracija Trpio nasilje Sanela nasmrt izbola supruga: Susjedi otkrili strahote koje su se događale godinama

77 policajaca je ozlijeđeno, od kojih petorica teško. Pet je osoba privedeno, objavila je policija. 

Općina Villiers-le-Bel drugu je noć zaredom bila poprište sukoba pobunjene mladeži sa snagama reda, koji su izbili nakon pogibije dvojice adolescenata na motociklu u sudaru s policijskim vozilom.

Istraga je u tijeku i čini se da bi policajci mogli biti kažnjeni
zbog bijega s mjesta nesreće i nepružanja pomoći unesrećenima.

Incident budi strah od ponavljanja nemirne jeseni 2005., kada je okidač vandalskih nemira u imigratnskim predgrađima bila pogibija dvojice mladića od strujnog udara u trafostanici u kojoj su se skrili bježeći pred policijom.

Agencije javljaju da je incidenata noćas bilo i u drugim predgrađima francuskog departmana Val d'Oise, a u gradiću
Villiers-le-Bel zapaljeno je 63 vozila i pet zgrada, a paleža je bilo i u susjednim općinama.

Francuski dnevnik Le Monde (centar) donosi noćnu reportažu s ulica Villiers-le-Bela, koja otkriva da nemire vode adolescentske skupine, a među njima ima i djece od deset godina.

Glavni su im neprijatelji policajci, a u borbama primjenjuju taktike urbane gerile paleći molotovljevim koktelima trgovine i vozila, te svoje akcije snimaju kamerom.

Odrasli stanovnici predgrađa igraju ulogu promatrača, katkad i navijača, sugerira reportaža francuskog dnevnika Le Monde koji u utorak donosi i dramatičan apel trojice gradonačelnika pariških satelitskih gradova.

>> Video: U sukobima u Parizu ozlijeđena 21 osoba, uništena policijska postaja

Nemiri izbili u jesen 2005., upozorili su francusku političku klasu na svu bijedu imigrantskih predgrađa, ali bilo je to samo na kratko, pišu gradonačelnici gradića Clichy-sous-Bois, Sevrana i Sarcellesa.

"Nemiri su bili popraćeni litanijama govora o odlukama koje valja donijeti. No kad su se jednom ugasila svjetla pozornice, naši su gradovi ponovo utonuli u mrak i dvije godine poslije, ne samo da se ništa promijenilo nije, čak se i pogoršalo", pišu gradonačelnici.

Gradonačelnici u tekstu upozoravaju da je današnje stanje posljedica dugogodišnje nebrige za predgrađa koja su getoizirana jer se za njihov razvoj, sigurnost, radna mjesta izdvajalo sve manje i manje novca.

"Vrijeme pritišće. Moramo djelovati brzo", pišu potpisnici apela tražeći da se razvoj predgrađa ne rješava zasebno već u okviru cjelokupne politike jer se u predgrađu "zrcali slika Francuske kakva bi mogla biti sutra". 

Francuska ministrica unutarnjih poslova Michele Alliot-Marie pozvala je stanovnike predgrađa da pomognu policiji "izolirati" čimbenike nereda.

"Mislim da stanovnici pogođenih područja moraju pomoći u izoliranju delikvenata", kazala je ministrica.

Nemiri 2005., tijekom kojih je 120.000 vozila i nekoliko stotina
zgrada bilo zapaljeno, završili su uvođenjem izvanrednog stanja i obećanjima o boljoj brizi za razvoj predgrađa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene