Obavijesti Video Pretražite Navigacija
New York

VIDEO: FBI pretražuje stanove u potrazi za teroristima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki savezni agenti jučer su njujorškoj četvrti Queens pretresli tri stana u operaciji kojoj je cilj bio omesti planove osumnjičenog za terorizam čije je kretanje pratio FBI, izvijestile su američke TV mreže, prenoseći izjave zastupnika u Kongresu i policije.

'Njega se pratilo, a zabrinutost se povećala kada se sastao sa skupinom pojedinaca u Queensu tijekom vikenda. FBI je kasno sinoć od suda dobio naloge za jutrošnji pretres', rekao je kongresmen Pete King, republikanac iz New Yorka za ABC News. Načelnik Policijske uprave New Yorka Ray Kelly opisao je pretres kao dio pokrenute istrage: 'Kongresnik King kazao je da postoji dobar razlog zbog kojega se može povjerovati da postoji veza s Al-Qaidom ili pristašama Al-Qaide'.

Pročitajte i ovo Dva desetljeća od napada na vlakove, drukčije džihadističke prijetnje Španjolskoj prošlo je 20 godina U najsmrtonosnijem terorističkom napadu u Europi ubijene 192 osobe: "Ne smijemo smanjiti oprez, imaju ogromnu sposobnost sposobnost mutiranja i prilagodbe" Slika nije dostupna Ministrica domovinske sigurnosti tvrdi: 'Teroristi skloni Al-Qaidi su ovdje, u SAD-u'

Nađeni nacrti za izradu bombi

Prema TV izvješćima u pretresu su nađeni nacrti za izradu bombi, ali ne i materijal za njih, a King je izjavio da nitko nije uhićen. Obavještajni odbor Senata brifiran je o istrazi koja je dovela do pretresa, a članovi senatskog Odbora za domovinsku sigurnost jučer su o tome obaviješteni. Senator Charles Schumer, demokrat iz New Yorka, izjavio je za lokalnu TV WABC da policijska akcija u Queensu nije povezana s nekom neposrednom terorističkom prijetnjom. 'Nema ničega neposredno prijetećeg, naši policijski službenici su jako dobri u praćenju potencijalno opasnih djelovanja. To je bilo preventivno', kazao je Schumer. Također je naglasio da pretres nije povezan s posjetom predsjednika Baracka Obame, te odbacio nagađanja o njihovoj povezanosti.

Pretres zbog posjeta Obame?

Dva druga izvora dala su suprotne navode od Schumera, izvijestio je CNN, rekavši da su prema njima vlasti djelovale dijelom i iz zabrinutosti što će predsjednik biti u gradu. Nije bilo naznaka o konkretnoj uroti protiv predsjednika Obame, kazali su izvori. Jedan od tih izvora, član Kongresa, kazao je da su vlasti poduzele akciju 'iz velikog opreza'. Izvor iz NYPD-a potvrdio je za CNN da je Zajednička protuterirstička postojba izvela više pretraga u nekoliko zgrada u Flushingu, Queens, tražeći određenu osobu koja nije bila u zgradama. Senator Schumer je kazao za WABC da ne može iznijeti druge informacije, zbog povjerljive prirode slučaja. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene