Obavijesti Video Pretražite Navigacija
najveći broj zaraženih

Europska zemlja će gej populaciji ponuditi cjepivo protiv boginja: Širi se velikom brzinom

Majmunske boginje
Majmunske boginje Foto: Guliver image
Velika Britanija ponudit će gej populaciji mogućnost cijepljenja protiv majmunskih boginja, nakon što je objavljeno da se u toj zemlji očekuje veći broj oboljelih od tog zaraznog virusa.

Stručnjaci u Velikoj Britaniji upozoravaju da bi se strategija te zemlje prema aktualnoj zarazi majmunskim boginjama mogla promijeniti, ako se broj slučajeva nastavi povećavati, prenosi Dialy Mail.

U planu je ciljano ponuditi pripadnicima gej populacije cjepivo protiv majmunskih boginja, jer stručnjaci strahuju da im deseci zaraženih pacijenata prolaze ispod radara

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna stožer objavio brojke Četiri osobe preminule: Pogledajte koliko danas imamo novozaraženih u Hrvatskoj

Pročitajte i ovo Provjereno: Smrt od COVID-a - 4 DONOSI PROVJERENO Potresna priča udovice iz Splita, čiji je suprug u bolnici nakon transplantacije dobio - koronu: "Poslao mi je poruku - 'o kakvoj ti izolaciji pričaš, tu se ni vrata ne zatvaraju'"

Velika Britanija sprema se u petak zabilježiti još 11 novih slučajeva zaraze majmunskim boginjama, a dosadašnjih šest od devet potvrđenih slučajeva su muškarci koji su imali "spolni odnos s drugim muškarcima", potvrdio je zdravstveni izvor za britanske novine, što "sugerira na širenje u seksualnim krugovima".

 Ako slučajevi nastave pokazivati nerazmjer u broju kod homoseksualnih u odnosu na biseksualne muškarce, razmotrit će se uvođenje cijepljena.

Britansko zdravstvo navodno je u zalihama ima oko 5 tisuća doza cjepiva, a već su naručili dodatnih 20 tisuća. Riječ je o cjepivu koje je je izvorno dizajnirano za velike ljudske boginje, no dva virusa su vrlo su slična i cjepivo pokazuje učinkovitost i kod ove zaraze.

Devet Britanaca ima potvrđenu dijagnozu majmunskih boginja i čini se da su svi, osim jednog, oboljeli u Velikoj Britaniji. Izvorni pacijent je virus donio iz Nigerije, gdje je bolest široko rasprostranjena.

Deset svjetskih zemalja, uključujući SAD, Španjolsku i Italiju, do sada je potvrdilo slučajeve majmunskih boginja, virusne infekcije koja isprva pokazuje simptome slične gripi, ali ju karakterizira osip s mjehurićima i krastama po cijelom tijelu, dlanovima i tabanima.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene