Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon 100 godina

'VATRENI VULKAN' ZAPRIJETIO Evakuirano 800 ljudi, vlasti spremne na najgore

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlasti napominju da drže vulkan pod kontrolom, prateći njegove aktivnosti iz minute u minutu. Spremni su na sve moguće scenarije.

Oko 800 ljudi je evakuirano nakon snažne erupcije vulkana u Colimu na zapadu Meksika. Zbog velike količine pepela i vulkanskog dima koji se proširio okolnim mjestima, vlasti su naredile hitnu evakuaciju stanovništva s područja 12 kilometara oko vulkana, piše RT.

Pročitajte i ovo Erupcija vulkana na Islandu - 6 nadrealne snimke VIDEO/FOTO Pakao na Zemlji: Trenutak u kojem lava suklja uvis Izvanredno stanje na Islandu Izvanredno stanje na Islandu Ovo je točno mjesto velike erupcije vulkana, tvrde stručnjaci: U posljednja 24 sata zabilježeno 2000 manjih potresa

10 najvećih prirodnih katastrofa koje bi nas (uskoro) mogle pogoditi

Zbog vulkanskog pepela zatvorena je i zračna luka u Colimu. Ministarstvo zdravlja izrazilo je zabrinutost zbog pepela kojeg je lokalno stanovništvo udisalo, te konzumiralo kroz vodu.

Vlasti napominju da drže vulkan pod kontrolom, prateći njegove aktivnosti iz minute u minutu. Spremni su, kako navode, na sva tri moguća scenarija. Prema prvom bi aktivnosti vulkana počela slabiti kroz nekoliko mjeseci, prema drugom mogućem scenariju vrh vulkana mogao bi se od pritiska i vrućine urušiti, dok prema trećem scenariju na kojeg se vlasti pripremaju bi moglo doći do još jedne snažne eksplozije.

Vulakan je lavu počeo izbacivati u četvrtak, a njegova je aktivnost iz sata u sat bila sve jača. Znanstvenici sa sveučilišta u Colimi i Guadalajari tvrde kako aktivnost vulkana spada u atipične aktivnosti, te da su moguća više od samo tri scenarija na koje se vlasti pripremaju.

Posljednja erupcija ovog vulkana dogodila se u siječnju 1913. godine i trajala je četiri dana. Također je bilao okarakterizirana kao erupcija visokog stupnja čiji je krater izmjeren do 300 metara dubine.

Vulkan u Colimi također nazvan 'Vatreni vulkan' jedan je od najativnijih vulkana u Meksiku te je dio najvećeg lanca vulkanskog pojasa tog područja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene