Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nespretna krivotvorina

Vatikan: Fragment 'evanđelja Isusove žene' je krivotvorina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Fragment drevnoga papirusa za koji znanstvenica s Harvarda tvrdi da sadrži tekst u kojemu se spominje Isusova žena krivotvoren je, tvrdi Vatikan.

'Mnogi razlozi navode na zaključak da je riječ o nespretnoj krivotvorini', napisao je u uvodniku vatikanskoga lista Osservatore Romano urednik Gian Maria Vian. 'Kako god bilo, papirus je lažan', dodao je.

Uključujući se u žustru raspravu o autentičnosti teksta napisanog na drevnom koptskom jeziku, list je objavio podrobnu analizu stručnjaka Alberta Camplanija s rimskog sveučilišta La Sapienza koji iznosi svoje sumnje u rukopis i poziva na velik oprez u donošenju zaključaka.

Profesorica s Harvarda Karen King na kongresu koptskih studija održanom u Rimu prošloga tjedna predstavila je fragment na kojemu piše 'Isus im je rekao, moja žena' kao rukopis iz 4. stoljeća. Njezina je studija podijelila akademsku zajednicu. Neki su je hvalili kao prijelomno otkriće, dok su drugi vrlo brzo izrazili svoje sumnje.

'Doista je malo vjerojatno da je autentičan', rekao je profesor Sveučilišta u Durhamu Francis Watson koji u svojoj analizi tvrdi da je riječ o ispremiješanim frazama iz poznatoga koptskog teksta. Watson, koji je i prije proučavao krivotvorena evanđelja, tvrdi kako je vrlo vjerojatno riječ o starom neispisanom komadiću pergamenta na koji je krivotvoritelj u 20. ili 21. stoljeću naknadno napisao tekst kako bi zaradio.

>> Novootkriveni papirus sugerira da je Isus imao ženu

Watson tvrdi da se riječi na komadiću pergamenta gramatički ne uklapaju u širi tekst. 'Moguće je dokopati se staroga, neispisanog komadića papirusa i napisati novi tekst', rekao je Watson. 'Diljem Bliskog istoka postoji tržište lažnih antikviteta, pretpostavljam da je u ovom slučaju motiv financijske prirode.'

Stručnjaci za manuskripte koji su bili na predavanju Karen King vrlo su brzo izrazili svoje sumnje, ističući da su slova nezgrapna te da ih je možda napisao netko tko nije naviknut pisati na koptskom. Izvješćujući s konferencije, stručnjak za rano kršćanstvo Christian Askeland napisao je da su dvije trećine prisutnih stručnjaka bile vrlo sumnjičave, a jedna trećina uvjerena da je riječ o falsifikatu.

'Nisam susreo nikoga tko bi podupirao njegovu autentičnost', napisao je Askeland sa sjednice Desetoga međunarodnog kongresa o koptskim studijima na kojemu je King predstavila svoje istraživanje. Karen King je nakon konferencije napisala da se tek mora utvrditi je li fragment autentičan, dodavši kako je među znanstvenicima pokrenuta ozbiljna rasprava.

King je na konferenciji naglasila da na fragmentu nema 'dokaza da je Isus bio oženjen ili da to nije bio', no prvi su kršćani razgovarali o toj mogućnosti. AnneMarie Luijendijk, profesorica sa sveučilišta Princeton zaključila je da je posrijedi autentičan, drevni tekst koji je napisao neki pisar. 'To možemo vidjeti po načinu očuvanja tinte na papirusu i po načinu na koji je papirus izblijedio i raspao se, što je u skladu s mnogim drugim papirusima Novog Zavjeta', rekla je Luijendijk tijekom konferencije. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Papa Franjo završio u bolnici Otkazao obveze Papa se vratio iz bolnice: U posljednje vrijeme ima niz zdravstvenih problema Victor Manuel Fernandez Podigao prašinu Htio je pomoći: Vatikanski kardinal osim poljupca slikovito opisao i - muški i ženski orgazam

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene