Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napeto u Makedoniji

Dva prosvjeda u Makedoniji - premijer poslao poruku i žestoko izvrijeđao oporbu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Makedoniji je napeto. Glavnim gradom izmjenjuju se prosvjedi, a Skoplje je blokirano. Nakon oporbenog održao se i skup pristaša premijera Gruevskog.

23:10 - Prije pola sata završio je skup potpore makedonskom premijeru Nikoli Gruevskom. Pod motom "Makedonija je snažna", tisuće građana okupilo se ispred zgrade parlamenta, nedaleko od mjesta gdje su protivnici vladajućih jučer tražili ostavku Gruevskog. On je jasno oporbi poručio kako se neće povući.

Pročitajte i ovo Prosvjed radnika Autotroleja Traže bolje uvjete Radnici javnog gradskog prijevoznika u Rijeci prosvjeduju: "Izrabljuje ih se i plaća ispod minimalca" Slika nije dostupna Spreman "slušati" zahtjeve oporbe Gruevski okupio pristaše i poručio da neće odstupiti: 'Mračne snage neće pobijediti'

'Ovaj narod ovdje večeras, ovakva masovnost, ova energija, ova sila, najbolji je odgovor njima', rekao je Nikola Gruevski, makedonski premijer.

Svenarodni miting u Skoplju okupio je gotovo 100 tisuća ljudi. U euforičnoj atmosferi obratio im se premijer Makedonije Nikola Gruevski.

U nekoliko je navrata ponovio da je ovo snaga Makedonije i da nikad neće otići s vlasti pod nečijim pritiskom, osobito ne pod pritiskom međunarodnih organizacija, nego da se vlast može jedino smijeniti regularnim i legitimnim izborima. Žestoko je izvrijeđao čelnika oporbe Zorana Zaeva, za kojega je rekao da je nesposobni špijun koji radi za strane agencije i da ne želi dobro Makedoniji.

Središte Skoplja i dalje je blokirano. Nikola Gruevski u nekoliko je navrata ponovio da je on i njegova koalicija VMRO-DPNE jedina politička opcija koja može voditi Makedoniju.

Vrijedi reći svakako da je skup protekao bez ikakvih incidenata uz nevjerojatno velik broj policije koja je na svim glavnim punktovima u Skoplju. Samo kilometar zračne linije su antivladini prosvjednici koji su u šatorskom naselju podignutom ispred zgrade vlade i kažu da neće otamo otići sve dok Gruevski ne podnese ostavku.

Sudeći prema ovome što je rekao na ovome skupu, on na to ni ne pomišlja.

Rat decibelima

U Skoplju traje rat decibelima. Pristaše Nikole Gruevskog su donijeli valjda sve zvučnike koji postoje u Makedoniji, a u međuvremenu se čeka početak, kako ga zovu, svenarodnog skupa na kojem se očekuje nekoliko desetaka tisuća ljudi, a očekuje se i da će im se obratiti i sam premijer Gruevski.

Navodno je u nekim općinama danas proglašen i neradni dan u nekim općinama koje kontrolira njegova koalicija kako bi što više ljudi moglo doći na prosvjed.

Dobra je vijest kako ipak nisu otišli ispred zgrade Vlade kako je prvobitno bilo zamišljeno jer bi tamo zasigurno došlo do sukoba s protuvladinim prosvjednicima, ovako ih ipak dijeli kilometar zračne linije i jake policijske snage.

Najavljeno je da će ovaj miting trajati sve do ponoći.

A što se tiče ruskih prozivki, to je očito nastavak međunarodnih prepirki jer se preko Makedonije lome visoki interesi, dakle Rusija smatra da netko ovdje namjerno potpaljuje situaciju, ali s druge strane se mogu čuti i kontra optužbe da se upravo Rusija preko Srbije itekako ozbiljno uključila u priču o situaciji u Makedoniji i da Rusija sad podržava Nikolu Gruevskog.

Oporba i dalje na ulici traži ostavku makedonskog premijera

Trajat će i dalje ti međunarodni prijepori oko Makedonije i teško je reći koja je čija uloga.

Što se samih pregovora tiče - volja za dijalogom postoji, ali čini se da je ona tek onako kozmetičke naravi. I danas je bio sastanak vladinih i oporbenih stranaka, razgovarali su puna tri sata, ali na kraju su izašli i rekli da se ništa dogovorili nisu.

S druge strane Zoran Zajev da ga jedino zanima ostavka Nikole Gruevskog i formiranje prijelazne vlade i izvanredni izbori.

Sutra Gruevski i Zajev idu u Strassbourg gdje bi trebali sjesti s europskim čelnicima i razgovarati, možda to donese nekakav napredak. Međunarodna zajednica itekako prati što se događa u Skoplju i Makedoniji, to je danas potvrdio i glavni tajnik NATO-a koji je rekao kako ta organizacija neće dopustiti da se bilo što neplanirano dogodi u Makedoniji.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene