Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bliže se izbori

Uz sportaše, ukrajinskom politikom počela drmati i estrada

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dobro poznatu podjelu političke scene na pristaše predsjednika Janukoviča i osuđene bivše premijerke Timošenko, uzdrmala su nova lica. Za glasove se bore i boksač Vitalij Kličko, nogometaš Andrij Ševčenko te mnoga druga imena s estradne scene.

Poznata ukrajinska pjevačica adut je vladajuće Stranke regija. Ima 47 godina i priznaje da nema puno iskustva u politici. 'Nije potrebno da zastupnik u parlamentu zna sve zakone, nego da je čovjek sa životnim iskustvom. Primjerice, ja sa svojim iskustvom i podrijetlom znam jako puno o ljudima. Lako mi je prići', kaže pjevačica i kandidatkinja Taisiya Povaliy.

Pročitajte i ovo Snimke iz ureda Sve se provjerava VIDEO Procurile snimke ukrajinskog zapovjednika kako se u uredu ljubaka s dvije djevojke Ilustracija Raketni udari Velik ruski napad na Ukrajinu, Poljska digla borbene avione: "Glavni cilj neprijatelja su naši ljudi"

>> Timošenko pozvala Ukrajince da glasuju protiv vladajuće "mafije"

Na strani oporbe je boksač Vitalij Kličko. U parlament želi i bivši nogometaš Andrij Ševčenko. 'Posljednje dvije godine platio sam pet milijuna hrivni poreza. Kao građanin ove zemlje, koji je puno za nju učinio, trebao bih imati pravo izraziti svoje stavove, a to želi Ukrajina naprijed', rekao je na jednom predizbornom skupu Ševčenko, kandidat stranke Ukrajina naprijed.

Ukupno 5.200 kandidata s više ili manje političkog iskustva natječe se za 450 mjesta u parlamentu. Ankete pokazuju da nijedna opcija neće osvojiti više od 50 posto glasova, što znači postizborne koalicije. Ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj ne očekuje velike promjene. 'Pravac je već prepoznat za sve političke stranke, oni su jedinstveni u tomu: Europa, ulazak u Europsku uniju', rekao nam je veleposlanik Oleksandr Levčenko.

Prvi put na biralištima će biti videokamere. Izravno praćenje glasovanja i poslije prebrojavanja, odgovor je na optužbe o mitu i korupciji, te raširenom kupovanju glasova. 'U slučaju da bude pritužbi to puno olakšava posao, ubrzava posao, provjeravanje je li bilo nekakvih malverzacija ili ne', objašnjava veleposlanik Levčenko.

Pravednost i slobodu izbora pratit će i tisuće stranih promatrača. Jer, glavno pitanje ukrajinskih izbora nije tko će biti pobjednik nego hoće li izbori proći bez namještanja i prevara.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene