Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ČETVRTA KATEGORIJA

VIDEO Uragan Ian silovito se obrušio na Floridu, domovi gotovo potpuno potopljeni: "Ovo je oluja o kojoj ćemo razgovarati još puno godina"

Uragan Ian katastrofalnom silom sručio se u srijedu na floridsku obalu Meksičkog zaljeva, pogodivši tu sveznu državu razornim vjetrovima, olujnom kišom i opasnim oceanskim valovima koji su ga učinili jednom od najsnažnijih zabilježenih oluja koje su pogodile SAD.

Na američku saveznu državu Floridu obrušio se uragan Ian koji je gotovo dosegnuo najopasniju, petu kategoriju. Također prijeti plimnim valovima visokim i do šest metara.

Stotine tisuća ljudi su već bez struje. U nekim područjima zbog opasnosti ne rade hitne službe. Škole, trgovine, bolnice, zračne i morske luke su zatvorene, kao i neke ceste te mostovi.

Ian je pogodio otok Cayo Costa kao uragan četvrte kategorije s vjetrovima koji su puhali 241 kilometar na sat, izvijestio je Nacionalni centar za uragane (NHC).

Po brzini vjetra tek je nešto slabiji od pete kategorije prema Saffir-Simpsonovoj ljestvici, iako se očekivalo da će oslabiti kad dosegne obalu. Ulice su postale rijeke, njima plove brodovi, a automobili i domovi gotovo su potpuno potopljeni.

U zoni udara su kilometri pješčanih plaža, nizovi hotelskih odmarališta i brojni parkovima s mobilnim kućama, omiljeni umirovljenicima i turistima.

Dok je Ian snažnim vjetrovima i obilnim kišama udarao obalu Floride u posljednjima satima prije nego što će se sručiti na kopno, vlasti su obavijestile stanovnike da je za one koji se još nisu evakuirali sada prekasno da to učine.

Vremenska prognoza predviđa da će uragan uzrokovati valove visine do 3,7 metara, intenzivnu grmljavinu i moguća tornada.

Pročitajte i ovo Poplave u Rijeci - 1 Veliko nevrijeme Tragedija u Rijeci: Muškarac poginuo u bujici, tijelo pronađeno ispod automobila. Oštećene zgrade, vozila zaglavljena u vodi - "Šteta je ogromna"

Pročitajte i ovo Uragan Fiona - 3 vjetrovi i do 200 km/h FOTO/VIDEO Fiona radi kaos: Poginulo najmanje dvoje ljudi, više od 11.000 stanovnika bez struje, odsječena sela...

"Ovo je oluja o kojoj ćemo razgovarati još puno godina, povijesni događaj", rekao je Ken Graham, direktor Nacionalne meteorološke službe.

Više od 524.000 domova i tvrtki ostalo je bez struje na Floridi u srijedu poslijepodne, prema podacima lokalnih komunalnih službi. Ian je dosad pogodio više od 830.000 potrošača, no elektroprivrede su neke rane nestanke struje već riješile.

Ranije ovaj tjedan, vlasti su naredile evakuaciju više od 2,5 milijuna ljudi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene