Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Armenija i Azerbajdžan proglasili ratno stanje

Krvoproliće u Nagorno-Karabahu: UN, SAD i Rusija pozivaju na trenutni prekid vatre, Iran se nudi kao posrednik u pregovorima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
SAD, UN, Rusija i Iran pozivaju na smirivanje situacije, a Azerbajdžan je u međuvremenu proglasio izvanredno stanje.

Nakon Armenije i Azerbajdžan je u nedjelju proglasio izvanredno stanje u više regija zbog eskalacije sukoba u Nagorno Karabahu između tamošnjih separatista koje podupire Erevan i snaga Azerbajdžana.

Pozivi na prekid vatre

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Suzana, ne ide to tako Košmar na sjednici UN-a: Vučića ponizili, a kamere su snimile što je radila njegova savjetnica Aleksandar Vučić Rezolucija o Srebrenici Vučić se obratio javnosti: "Pritisak raste, znamo da nemamo nikakve šanse"

Sukob je uznemirio Sjedinjene Američke Države koje su pozvale na hitan prekid sukoba i nastavak pregovora pod nadzorom Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OSCE). U priopćenju State Departmenta piše kako je zamjenik tajnika Biegun telefonirao s ministrima vanjskih poslova Armenije i Azerbajdžana kako bi potaknuo obje strane da prekinu sukob, smire daljnje eskalacije te prekine retoriku i akcije koji nisu od koristi.

Na sukob je reagirao i glavni tajnik UN-a Antonio Guterres koji je pozvao na prekid vatre te dodao kako će biti u kontaktu s liderima Armenije i Azerbajdžana.

"Glavni tajnik poziva na to da se smjesta prekine borba, da se deeskaliraju tenzije i nastave smisleni pregovori bez odgađanja", piše u priopćejnu, prenosi Sputnik News.

Pašinjan razgovarao s Putinom

Nakon što je Rusija izrazila volju da bude posrednik u smirivanju situacije između Armenije i Azerbajdžana, armenski premijer Nikol Pašinjan razgovarao je s Vladimirom Putinom te su se složili kako je bitno spriječiti daljnju eskalaciju sukoba.

Iran se nudi za posrednika između Armenije i Azerbajdžana

Iran se u nedjelju ponudio da ponovno posreduje u obnovljenom sukobu između Armenije i Azerbajdžana zbog regije Nagorno Karabah.

Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Saed Hatibzadeh rekao je da Teheran s velikom zabrinutošću prati obnovu sukoba na jugu Kavkaza, izvijestila je iranska novniska agencija ISNA.

"Pozivamo obje strane da pokažu suzdržanost, odmah okončaju sukob i nastve pregovore", rekao je glasnogovornik iranskog ministarstva i ponudio pomoć Teherana u nalaženju rješenja spora.

Teheran održava dobre odnose s obje države i u prošlosti je već posredovao u sporu zbog Nagorno Karabaha.

U nedjelju su izbili sukobi između armenskih i azerskih snaga u Nagorno Karabahu, regiji koja pripada Azerbajdžanu, no većinski je nastanjena etničkim Armencima.

Armenske vlasti proglasile su u nedjelju ratno stanje i opću mobilizaciju nakon novih sukoba.

Odcijepljena regija Nagorno-Karabah u nedjelju je objavila da je u sukobima s azerbajdžanskim snagama ubijeno 16 njezinih vojnika, a ozlijeđeno ih je više od 100.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene