Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za nju dobio nagrade

Nakon duge bolesti: Preminuo Hrvat zaslužan za jednu od najprepoznatljivijih zgrada u Pragu

Kuća koja pleše, Prag
Kuća koja pleše, Prag Foto: Getty Images
Češki arhitekt hrvatskog podrijetla Vlado Milunić umro je nakon duge bolesti u dobi od 81 godine, potvrdila je u subotu njegova obitelj za češki radio.

Milunićeva najpoznatija zgrada je Kuća koja pleše u Pragu za koju je dobio nekoliko nagrada.

Pročitajte i ovo Pucnjava u Pragu Opasno skrovište Djevojka s fotografije koja je obišla svijet: "Četvrti kat je bio zamka, ubojica je hodao prema nama, netko je pao..." Intervencija policije tijekom pucnjave u Pragu Masakr u Pragu VIDEO Policija objavila dramatične snimke, Češka oplakuje žrtve: "To je strašno, ne mogu ni govoriti"

Vlado Milunić rođen je 1941. u Zagrebu, a u Prag je preselio 1956. godine. Nakon završetka studija arhitekture na Češkom tehničkom sveučilištu, ondje je bio i profesor.

Kuća koja pleše, Ginger i Fred, sagrađena je sredinom 1990-ih godina i jedan je od najpoznatijih simbola Praga.

"Htio sam da zgrada održava situaciju čehoslovačkog društva tijekom Baršunaste revolucije. Dva dijela. Kao društvo koje je zaboravilo svoju totalitarnu prošlost, ona ima statični dio, ali i društvo koje se kreće prema svijetu prepunom promjena. To je bila glavna ideja. To su dva dijela u dijalogu, tenziji, kao plus i minus, jin i jang, kao žena i muškarac", rekao je Milunić jednom prigodom za Radio Prague International o svojoj legendarnoj zgradi.

Kuća koja pleše, Prag Kuća koja pleše, Prag Foto: Afp

Milunić je sudjelovao u izgradnji te zgrade u suradnji s američko-kanadskim arhitektom Frankom Gehryjem.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović odlikovala ga je 2019. Redom Ante Starčevića za promicanje hrvatsko-češkog prijateljstva.

U karijeri je projektirao brojne javne zgrade, među kojima se ističu domovi umirovljenika u Pragu, Dom kulture Sedlec-Prčice, Dom djece i mladeži Modřany, stambeni kompleks Zvijezda, stacionar za hendikepiranu djecu u Českim Budějovicama te više obiteljskih kuća.

Radio je i na preuređenju dijelova stare gradske jezgre i panelnih stambenih naselja u Pragu i Bratislavi, a i jedan je od autora Češke četvrti u Šangaju. Projektirao je radarski toranj u Zračnoj luci Václava Havela u Pragu, prašku galeriju Ungelt.

Marijan Lipovac, predsjednik Hrvatsko-češkog društva, izjavio je prošle godine, kad je Milunić slavio 80. rođendan, da je on najpoznatiji Hrvat koji živi u Pragu i Češkoj.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene