Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Optužen za ilegalan ulazak u zemlju

Uljez imao 'viziju' da je Suu Kyi u opasnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Amerikanac koji se našao u središtu suđenja burmanskoj oporbenoj čelnici Aung San Suu Kyi rekao je kako je do njezine kuće doplivao jer je imao viziju da joj je život u opasnosti, objavili su u četvrtak odvjetnici Suu Kyi.

To je prvo objašnjenje motiva koji su Johna Williama Yetawa naveli na podvig zbog kojega bi Suu Kyi mogla dobiti pet godina zatvora, bude li proglašena krivom za kršenje pravila kućnoga pritvora. Nyan Win, glasnogovornik stranke oporbene čelnice i član njezina braniteljskog tima, prenosi da je Yettaw to rekao dok je pred sudom svjedočio policajac koji ga je ispitivao.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Neće je osloboditi Mianmar: Vrhovni sud potvrdio kućni pritvor Suu Kyi Slika nije dostupna Nakon sedam godina kućnog pritvora Mianmar: Oslobođen drugi čovjek stranke Suu Kyi

'Sjećate li se da sam vam na ispitivanju rekao da sam imao viziju kako joj je život u opasnosti?', rekao je Yettaw svome odvjetniku to pitanje, tražeći da ga postavi policajcu. 'Morao sam doći u Mianmar kako bi upozorio tamošnje vlasti i Suu Kyi na opasnost', rekao je Nyan citirajući Yettawa. 53-godišnji Amerikanac, koji je pomoću ručno izrađenih peraja i sprave za plutanje 4. svibnja doplivao do kuće Suu Kyi, nije otkrio svoje motive na sastanku s američkim diplomatima nakon što je uhićen.

Optužen je za ilegalni ulazak u zemlju, upad u zabranjeno područje i kršenje zakona o sigurnosti koji državu štiti od 'onih koji žele izvesti subverzivne akcije'. Suu Kyi optužena je prema istom zakonu za kršenje kućnog pritvora jer je prihvatila gosta. Mianmarska oporba i udruge za zaštitu ljudskih prava osuđuju sudski proces protiv Suu Kyi, smatrajući ga montiranim političkim procesom kojim joj vojna hunta želi produljiti pritvor i spriječiti njezino sudjelovanje na izborima iduće godine.

Nacionalna liga za demokraciju na čelu sa Suu Kyi pobijedila je na izborima 1990. godine, ali je vojna hunta, koja vlada Minamarom od 1962., odbila priznati njezinu pobjedu. U proteklih 19 godina Suu Kyi je zatvorena više od 13 godina i to većinom u svom domu u Jangonu koji čuva policija.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene