Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nemiri i dalje traju

Ukrajina ukinula antiprosvjedni zakon, predsjednik prihvatio premijerovu ostavku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Azarov je podnio ostavku kako bi pokušao pomoći u rješavanju političke krize u zemlji. Parlament je danas odlučio odbaciti protuprosvjedni zakon.

Ukrajinski parlament u utorak je ukinuo novi protuprosvjedni zakon koji je donesen 16. siječnja, javlja RT.

Zakon je odbačen na izvanrednoj sjednici ukrajinskog parlamenta, a riječ je o jednom od glavnih zahtjeva oporbe. Za otkazivanje zakona bio je 361 zastupnik. Objava rezultata glasovanja pozdravljena je pljeskom.

Pročitajte i ovo Mike Johnson Predviđaju iste iznose za obje zemlje Američki Kongres glasat će o pomoći Izraelu i Ukrajini Slika nije dostupna Dogovoreno primirje UŽIVO Proglašen Dan žalosti u Ukrajini

Zakon koji je zabranjivao slobodno okupljanje i masovnim prosvjedima nametao broja ograničenja oporba je oštro kritizirala. Među stvarima koje su bile ilegalne u skladu sa zakonom su i nošenje maski i kaciga, te postavljanje šatora i pozornica bez dozvole vlasti.

Premijer podnio ostavku kako bi ublažio krizu

Nekoliko sati prije ove odluke ukrajinski premijer Mykola Azarov podnio je ostavku kako bi pokušao pomoći u ublažavanju političke krize u zemlji, javlja CNN.

Predsjednik Viktor Junukovič njegovu je ostavku prihvatio.

Premijer je objasnio kako je njegovo potez bio motiviran nastojanjem da se na miran način riješi sadašnja kriza u zemlji.

'U cilju stvaranja dodatnih mogućnosti društvenog i političkog kompromisa, kako bi se konflikt riješio mirnim putem, donio sam osobnu odluku i zatražio od ukrajinskog predsjednika da prihvati moju ostavku', poručio je.

Trenutnu krizu u Ukrajini smatra prijetnjom ekonomskom i društvenom razvoju zemlje, kao i prijetnju svakom ukrajinskom državljaninu.

'Tijekom obračuna, Vlada je učinila sve za mirno rješenje sukoba', napisao je Azarov. 'Mi smo radili sve kako ne bi došlo do krvoprolića, kako bi spriječili eskalaciju nasilja i da se ne krše ljudska prava. Vlada je osigurala da gospodarstvo i socijalna sigurnost funkcioniraju u ekstremnim uvjetima', zaključio je.

Azarov je poručio i da može iskreno pogledati u oči svakog od svojih sunarodnjaka, te da je oduvijek djelovao u najboljem interesu zemlje.

Posebno zasjedanje parlamenta

Ukrajinski parlament danas je glasovao o odbacivanju novog protuprosvjednog zakona u posebnom zajedanju koje je sazvano zbog trajnih nemira na ulicama Kijeva i u ostatku te zemlje.

Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič ponudio je staviti zakon na novo glasanje.

Američki potpredsjednik Joe Biden pozvao je u ponedjeljak Janukoviča da zatraži od vlade da ne proglašava izvanredno stanje te da se zajedno s oporbom nađe mirno rješenje situacije u toj zemlji u kojoj već dva mjeseca traju nemiri.

Na kijevskom trgu pronašli obješenog muškarca!

"Biden je naglasio da SAD osuđuje uporabu nasilja od strane bilo koje strane, te je upozorio da bi proglašenje izvanrednog stanja ili donošenje druge oštre mjere sigurnosti dodatno rasplamsalo situaciju i zatvorilo prostor mirnom rješenju", izvijestila je Bijela kuća.

Pozvao Janukoviča da povuče interventnu policiju

Ističući da nije preostalo vremena za gubljenje, Biden je pozvao Janukoviča da povuče interventnu policiju te zajedno s oporbom poduzme hitne mjere kako bi smirile napetosti između prosvjednika i vlade.

Janukovič je prethodno, u razgovorima s ukrajinskim oporbenim čelnicima, pristao na ukidanje nekih protuprosvjednih zakona kao i na razgovor o sudbini aktualne vlade na sjednici parlamenta sazvanoj u utorak.

No, čelnik oporbe Arsenij Jacenjuk odbio je njegovu ponudu da preuzme mjesto premijera, te se očekuje žestoka politička borba u parlamentu oko oporbenih zahtjeva za dodjelom koncesija i amnestijom pritvorenih prosvjednika.

Prosvjedi u Ukrajini počeli su krajem studenog nakon što je Janukovič, radi jačanja veza s Rusijom, odbio potpisati sporazum o pridruživanju s Europskom unijom, a dodatno su ojačali nakon donošenja protuprosvjednog zakona, 16. siječnja. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene