Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kupio dva noža za napad

Ubojica policajaca u Parizu kontaktirao s radikalnim islamistima: "Prestao je nositi zapadnjačku odjeću"

Pariz: Najmanje jedan policajac poginuo u napadu nožem u policijskoj postaji (Foto: AFP)
Pariz: Najmanje jedan policajac poginuo u napadu nožem u policijskoj postaji (Foto: AFP) Foto: Afp
Napadač koji je u četvrtak ubio četvoricu pariških policajaca pristupio je radikalnom islamu i bio je u kontaktu sa salafistima, rekao je u subotu tužitelj zadužen za terorizam Jean-Francois Ricard.

Prema prvim rezultatima istrage, on je "odobravao neka nedjela počinjena u ime te religije, izrazio želju da više nema kontakata sa ženama" te je odobravao napad na satirički list Charlie Hebdo 2015. Posljednjih je mjeseci u potpunosti promijenio stil oblačenja, precizirao je Ricard na konferenciji za novinare.

Pročitajte i ovo Policija u Srbiji, ilustracija Pretukli Hrvate u Pančevu Hrvatska uputila prosvjednu notu Srbiji: "Najoštrije osuđujemo napad, bio je nacionalno i etnički motiviran" Komemoracija za žrtve brutalnog napada u Sydneyju Ubijeno šest osoba Napadač iz Sydneyja ciljao je žene: "Snimke govore same za sebe"

Mickael Harpon (45) informatičar, koji je od 2003. radio u Obavještajnoj upravi pariške policijske prefekture (DRPP) prestao je nositi zapadnjačku odjeću i zamijenio ju tradicionalnom odjećom za odlazak u džamiju, objasnio je. Istraga je također dovela do razotkrivanja kontakata između napadača i nekoliko osoba koje vjerojatno pripadaju islamističkom pokretu.

Taj muškarac bez policijskog dosjea, iako je 2009. bio prijavljen zbog obiteljskog nasilja, preobratio se na islam prije "desetak godina", precizirao je Ricard. On je u četvrtak do pojedinosti opisao kako je Harpon počinio zločin.

Napadač je u četvrtak ujutro kupio dva noža, te je njima napao između 10:53 i 11 sati nekoliko svojih kolega, dok ga vatrenim oružjem nije ubio mladi policajac u dvorištu postaje.

Pretraživanjem telefona njegove supruge, čije je zadržavanje u subotu ponovo produženo za sljedećih 48 sati, otkriveno je da je par razmijenio 33 poruke tog jutra između 9:21 i 9:50 sati. U tim porukama, napadačevi komentari su imali izrazito vjersko obilježje. (Hina)


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene