Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ispraćaj Georgea Pella

Papa Franjo došao na sprovod kontroverznom austrijskom kardinalu koji je bio u zatvoru zbog seksualnog zlostavljanja djece

Kardinali, biskupi, nadbiskupi i brojni vjernici prisustvovali su u subotu u bazilici svetog Petra u Vatikanu sprovodu kontroverznog australskog kardinala Georgea Pella, koji je bio i u zatvoru zbog seksualnog zlostavljanja djece.

Vjerski obred, koji je trajao oko sat i pol, predvodio je talijanski kardinal Giovanni Battista Re, dekan Kardinalskog zbora, a papa Franjo je stigao u invalidskim kolicima na posljednjih nekoliko minuta obreda i na molitvu. 

Kardinal George Pell umro je u utorak u Rimu u dobi od 81 godine od srčanih komplikacija nastalih nakon operacije kuka. Bio je najviši vatikanski dužnosnik koji je završio u zatvoru zbog seksualnog zlostavljanja djece.

Godine 2019. osuđen je na šest godina zatvora i evidentiran je kao seksualni prijestupnik.

Bio je optužen i za zlostavljanje dvojice ministranata dok je obavljao dužnost nadbiskupa Melbournea. U zatvoru Barwon blizu Melbournea proveo je 12 mjeseci prije nego što je australski Visoki sud u žalbenom postupku poništio presude, otvorivši put njegovu povratku u Rim krajem 2020. godine.

Unatoč sudskoj presudi, nakon posebne istrage koju je provela vlada javnost je kritizirala Pellovu ravnodušnost prema pričama žrtava o seksualnom zlostavljanju unutar australske Katoličke Crkve.

"Iskusio je golemu patnju, uz vjeru u Božju pravdu, davši primjer kako se čak i nepravedne kazne mogu prihvatiti s dostojanstvom i unutarnjim mirom", rekao je kardinal Re u propovijedi, nazvavši pokojnika "Božjim i crkvenim čovjekom".

Pročitajte i ovo George Pell U 81. godini Umro kontroverzni kardinal Pell, najviša crkvena osoba optužena za seksualno zlostavljanje

Istodobno je premijer australske savezne države Viktorije, odakle je bio George Pell, odbio održati javnu komemoraciju za kardinala, koju su financirali porezni obveznici, pojasnivši da bi takva ceremonija bila "duboko bolestan čin prema žrtvama seksualnog zlostavljanja".

Pročitajte i ovo Ivana Petrović, urednice vanjske politike Dnevnika Nove TV Posljednji dan odvanja počasti Ivana Petrović iz Rima: "Broj hodočasnika i onih koji se očekuju na sprovodu iznenadio je Svetu stolicu i Rim"

"Neće biti ni komemoracije niti državnog sprovoda jer mislim da bi to bila duboko, duboko bolesna stvar za sve preživjele žrtve seksualnog zlostavljanja koju su počinili pripadnici Katoličke Crkve", rekao je Daniel Andrews novinarima.

Istaknuo je da je ostavština kardinala Pella trajno okaljana. Za razliku od premijera Viktorije bivši australski premijer Tony Abbott kazao je da je ime njegova prijatelja okaljano "monstruoznom optužbom".


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene