Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"USPAVANI AGENTI"

U Sloveniji uhićena dva ruska špijuna! Nazivaju ih ilegalcima, Europa ih je prepuna, a određena zanimanja posebno su im zanimljiva

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Slovenska obavještajno-sigurnosna služba otkrila je u Ljubljani dvojicu stranih državljana koji su špijunirali za Rusiju. Zajedno s Nacionalnim istražnim uredom uhitila ih je. Dvojici osumnjičenika za kaznena djela špijunaže i ovjeravanja neistinitog sadržaja prijeti kazna zatvora do osam godina.

Osumnjičeni su uhićeni u iznajmljenoj kancelariji u poslovnoj zgradi u Ljubljani kod Bežigrada. Jedan od njih ima državljanstvo jedne od južnoameričkih zemalja, a navodno je bio prijavljen pod lažnim identitetom. U procesuiranju i uhićenju osumnjičenih sudjelovao je i Nacionalni istražni ured (NPU).

Pretkazneni postupak neslužbeno je pokrenut u Okružnom državnom tužiteljstvu u Ljubljani na temelju priopćenja slovenske obavještajno-sigurnosne službe Sova. U prosincu prošle godine istražni odjel Okružnog suda u Ljubljani podnio je zahtjev za provođenje istrage protiv dviju osoba koje su sada privedene zbog kaznenog djela špijunaže, piše 24ur.com.

Istraga se provodi zbog sumnje na kazneno djelo špijunaže za stranu obavještajnu službu i kaznena djela ovjeravanja neistinitog sadržaja. Za kazneno djelo špijunaže prijeti im kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina, a za kazneno djelo ovjeravanja neistinitog sadržaja prijeti im kazna zatvora do tri godine.

Vjeruje se da su dvojica ruskih agenata koji su radili u ulici Parma služili ruskoj vojnoj obavještajnoj službi GRU i djelovali u sklopu složenog programa koji su protuobavještajni agenti u Sjedinjenim Državama nazvali "ilegalci".

Riječ je o visokoraspršenoj mreži visokoobučenih "agenta spavača", koji uglavnom imaju lažne identitete i državljanstva trećih zemalja, često zemalja Južne Amerike, a najčešće djeluju pod okriljem vojno-obavještajne službe GRU. U SAD-u su među njima otkriveni i špijuni u obavještajnoj službi ruskog ministarstva vanjskih poslova.

  Pročitajte i ovo VSOA, skandal: Ilustracija - 3 OBAVJEŠTAJNI SUSTAV GORI Vojni špijuni potkradaju, ali država za to ne mari? Ravnatelja VSOA-e još nije ispitao USKOK

Pročitajte i ovo Ilustracija I zidovi imaju uši Ovaj grad krcat je špijunima, vrebaju na svakom koraku. Nitko zapravo ne zna koliko ih je, svatko je sumnjiv

José Assis Giammarias, brazilski akademik i istraživač na Sveučilištu Tromsø, uhićen je u Norveškoj prošlog listopada. Kako je tada otkrila norveška obavještajna služba, brazilski istraživač zapravo je časnik ruske obavještajne službe Mihail Mikušin.

Prošlog je ljeta nizozemska obavještajna služba AIVD u Haagu uhitila i brazilskog državljanina Viktora Mullera Ferreiru, koji je zapravo bio agent GRU-a Sergej Vladimirovič Čerkasov. Preko kontakta pokušao se infiltrirati u Međunarodni kazneni sud u Haagu, koji istražuje ruske ratne zločine u Ukrajini.

Također, ruski agenti i suradnici ruskih obavještajnih službi nedavno su otkriveni u Švedskoj, Njemačkoj, Austriji, Italiji, Mađarskoj, Poljskoj, Moldaviji i Latviji. Među njima su bili parlamentarci, dužnosnici, pripadnici oružanih snaga, poslovni ljudi, kao i djelatnik željeznice u Latviji koji je fotografirao i snimao kretanje NATO-ovih trupa te snimke slao kontaktima u ruskim obavještajnim službama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene