Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Brojke alarmantne

Majmunske boginje pred vratima Hrvatske: Slovenija potvrdila prvi slučaj zaraze

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Sloveniji je zabilježen prvi slučaj majmunskih boginja, potvrdio je u utorak Nacionalni zavod za javno zdravstvo. Riječ je o muškarcu koji se vratio s Kanarskih otoka. WHO je objavio da bi brojka zaraženih u svijetu mogla uskoro preći 200.

Slovenija je potvrdila prvi slučaj majmunskih boginja, izvijestio je Nacionalni zavod za javno zdravstvo. Voditelj slovenskog Centra za zarazne bolesti Mario Fafangel rekao je kako je zaraženi zaprimljen u bolnicu te da se osjeća dobro. Naglasio je da se rizik za opću populaciju ocjenjuje se kao nizak.

Slovenski mediji prenose da je riječ o muškoj osobi koja je doputovala s Kanarskih otoka. Zdravlje mu je stabilno i nije hospitaliziran.

Predstojnica Klinike za infektivne bolesti Tatjana Lejko Zupanc izjavila je su od ove bolesti najviše ugrožene trudnice i mala djeca. Slovenija još nema cjepivo, ali su u tijeku intenzivni pregovori o nabavi, dodala je.

Pročitajte i ovo Bernard Kaić više od 100 slučajeva Majmunske boginje nisu bolest homoseksualaca. Stručnjak pojašnjava - rizična su skupina, ali samo zbog jedne stvari

Pročitajte i ovo Kretanje broja novozaraženih u Hrvatskoj Pandemija u Hrvatskoj Epidemiolozi objašnjavaju što se krije u pozadini znatno većeg broja novozaraženih u samo 24 sata

Sve veće brojke u cijelom svijetu 

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) priopćila je u utorak da je potvrđen 131 slučaj majmunskih boginja i 106 sumnjivih slučajeva od pojave prve zaraze 7. svibnja izvan dijelova Afrike u kojima se majmunske boginje obično šire, ali zdravstveni dužnosnici napominju da je epidemija "obuzdana". 

Unatoč tome što je epidemija neuobičajena, ostaje "obuzdana" i ograničena, objavio je WHO koji saziva daljnje sastanke kako bi savjetovao države kako da se nose sa situacijom.

"Potičemo sve vas da povećate nadzor nad majmunskim boginjama kako biste vidjeli gdje su razine prijenosa i razumjeli kamo to ide", rekla je Sylvie Briand, direktorica WHO-ovog Odjela za globalnu pripremu za infekcije.

Rekla je da nije još jasno jesu li slučajevi "vrh ledenog brijega" ili je već prošao vrhunac prijenosa.

Briand je ponovila stajalište WHO-a da je malo vjerojatno da je virus mutirao, ali je napomenula da je prijenos možda potaknut promjenom ljudskog ponašanja, posebno jer se ljudi počinju sve više družiti nakon ukidanja ograničenja protiv covida-19 u cijelom svijetu.

Pročitajte i ovo Majmunske boginje najveći broj zaraženih Europska zemlja će gej populaciji ponuditi cjepivo protiv boginja: Širi se velikom brzinom

Mnogi slučajevi, ali ne svi, zabilježeni su kod muškaraca koji imaju spolne odnose s muškarcima, a Briand je istaknula da je posebno važno pokušati spriječiti prenošenje majmunskih boginja spolnim putem.

Iako je rekla da epidemija "nije normalna", Briand je naglasila da je "obuzdana". Dostupna su cjepiva i terapije, dodala je i pozvala na odgovarajuće mjere suzbijanja majmunskih boginja, više istraživanja i globalnu suradnju.

"Nemojmo od muhe praviti slona", rekla je.

Simptomi majmunskih boginja 

Majmunske boginje su obično blaga virusna infekcija koja je endemična u dijelovima zapadne i središnje Afrike. Širi se uglavnom bliskim kontaktom, a do izbijanja epidemije, majmunske boginje rijetko su se pojavljivale u drugim dijelovima svijeta. Većina nedavnih slučajeva zabilježena je u Europi.

Simptomi uključuju groznicu i karakterističan kvrgavi osip. Zapadnoafrički soj majmunskih boginja, identificiran u trenutnoj epidemiji, ima stopu smrtnosti od otprilike jedan posto.

Više o majmunskim boginjama, simptomima i načinima liječenja pročitajte >>>OVDJE.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene