Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svjedočanstva iz Laponije

Otkriveno 150 slučajeva spolnog zlostavljanja u općini od 2000 ljudi, događalo se desetljećima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Malenu općinu u Laponiji, u Norveškoj, potresao je u utorak velik skandal masovnog spolnog zlostavljanja koje je izašlo na vidjelo zahvaljujući svjedočanstvima žrtava nakon dugogodišnjeg nepovjerenja prema vlastima.

Nakon godinu i pol istrage policija je priopćila da je otkrila više od 150 slučajeva spolnog zlostavljanja, pa i sasvim malene djece, koje se događalo tijekom više desetljeća u Tysfjordu, općini s manje od 2000 stanovnika, iznad arktičkog polarnog kruga.

Pročitajte i ovo Provjereno: žrtva obiteljskog nasilja - 1 Donosi Provjereno Žene progovorile o strahotama koje su proživjele u sigurnoj kući: "Nekoliko sam puta pomislila - bolje da sam trpjela batine nego što sam ovamo došla" Ilustracija uhićen "prorok" Farma užasa: Policija spasila 251 zlostavljano dijete, otkriveni su i grobovi 16 beba

Afera je u toj nordijskoj monarhiji pokrenula udarni val po svojim razmjerima, ali i po tome što je otkrila rascjep između norveškog društva i Samija (prije su se nazivali Laponci), domorodačkog naroda kojemu pripada većina žrtava i zlostavljača.

Istraga je početa kada su u lipnju 2016. u listu Verdens Gang objavljena svjedočanstva 11 žena i muškaraca koji su rekli da su bili spolno zlostavljani na tim velikim i zabitnim prostranstvima, gdje se još uglavnom živi od uzgoja sobova i ribolova.

U izvješću objavljenom u utorak policija navodi da je otkrila 151 slučaj spolnog zlostavljanja, među kojima 43 silovanja. Stotinjak ih je zatvoreno, najčešće zbog zastare, jer su se neki događaji zbili 1953.

Istražitelji su identificirali 82 žrtve u dobi od 4 do 75 godina i 92 osumnjičenika - među kojima tri žene - a neki pripadaju objema skupinama. Oko 70 posto ih pripada zajednici Samija, a dobar broj su pripadnici lestadijanizma, konzervativne grane protestantizma. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene