Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Južna Koreja

Počelo izvlačenje trajekta u kojem su poginule 304 osobe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Južnokorejske spasilačke ekipe počele su u srijedu izvlačiti olupinu trajekta Sewola, gotovo tri godine nakon njegova potonuća u kojemu su poginule 304 osobe, većinom srednjoškolci i koje je bacilo sjenu na mandat sada već opozvane predsjednice.

Trajekt je potonuo 16. travnja 2014. blizu otoka Jinda, na jugozapadu zemlje. Leži na dubini od 40 metara a operacija izvlačenja planirana lani više je puta odgađana zbog lošeg vremena jer su vlasti strahovale da bi se brod dug 145 metara mogao raspasti u više dijelova.

Pročitajte i ovo Kim Jin-pyo na Dolcu - 2 Dočekali ga Plenković i Jandroković Šou na Dolcu: Visoki gost iz Koreje nabio šiltericu na glavu pa limune pokušao platiti karticom Ilustracija Vide ih kao opasnost za režim VIDEO Maloljetnici osuđeni zbog gledanja serija: "Ako te uhvate da to gledaš, upucat će te"

Obitelji žrtava zahtijevaju da se olupina izvuče, nadajući se da će pronaći trupla devetero nestalih koja su u njoj možda zarobljena.

Mnoge obitelji žrtava žive nakon nesreće u improviziranim barakama u Paengmoku, obližnjoj luci.

Pedesetak članova obitelji žrtava isplovilo je na pučinu, gdje će pratiti operaciju, rekao je otac nestalog dječaka.

Uzrok nesreće koja je potresla javnost je ljudska pogreška - protupropisno preinačen i preopterećen teretni prostor, neiskusna posada i poremećeni odnosi između operatera i regulatornih vlasti.

Kapetan trajekta Lee Jun-Seok je osuđen na kaznu doživotnog zatvora zbog "ubojstva iz nehaja", a četrnaest članova posade na dvije do dvanaest godina. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene