Obavijesti Video Pretražite Navigacija
WHO ĆE POMOĆI

Nakon pet godina Gvineja bilježi nove slučajeve ebole, umrlo troje ljudi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Gvineji ponovno vlada bojazan od potencijalnog epidemijskog stanja izazvanog virusom ebole, smrtonosne virusne bolesti, pet godina nakon završetka prethodne epidemije i pošto je potvrđeno sedam slučajeva zaraze, od kojih su tri završila smrtnim ishodom.

Šef gvinejske zdravstvene agencije Sakoba Keïta rekao je u nedjelju nakon hitnog sastanka u Conakryju da je laboratorij u tom gradu potvrdio prisutnost virusa ebole. "Ukupno smo utvrdili sedam slučajeva, od kojih tri smrtna", dodao je.

Ovo su prvi evidentirani ponovni slučajevi bolesti u zapadnoj Africi, odakle je krenula najteža epidemija u povijesti postojanja tog virusa, koji je između 2013. i 2016. godine usmrtio više od 11.300 stanovnika, od 28.600 zabilježenih slučajeva zaraze.

I ovaj put ebola se javila u istome dijelu Gvineje. Prije nego što je njezino širenje 2016. suzbijeno, zaraza se proširila na Liberiju i Sierra Leone, a slučajevi zaraze evidentirani su u 10 zemalja svijeta, među kojima u Španjolskoj i u Sjedinjenim Državama.

Pročitajte i ovo Centar Petrinje uništen nakon potresa podaci geodetske uprave Dramatične posljedice potresa: Petrinja i Sisak pomaknuli se i do 86 centimetara, Glina se spustila za 10 centimetara

Pročitajte i ovo Ilustracija (Foto: AFP) Sve službe na terenu Lavina usmrtila planinara na planini u BiH, tijelo je na nepristupačnoj lokaciji

Nakon hitnog sastanka u Conakryju, Keïta, koji vodi Nacionalnu agenciju za zdravstvenu sigurnost (ANSS), novinarima je rekao da je od posljedica zaraze krajem siječnja umrla jedna osoba u Goueckéu, mjestu u regiji blizu granice s Liberijom.

"Preminula osoba pokopana je u Goueckéu 1. veljače, a nekoliko dana nakon pogreba nekolicina onih koji su mu prisustvovali imalo je karakteristične simptome zaraze - proljev, povraćanje, krvarenje i visoku temperaturu", rekao je šef zdravstvene agencije.

"Prvi uzorci testirani u laboratoriju što ga je u Gueckéu svojedobno postavila Europska unija, u petak su otkrili prisutnost virusa ebole u nekima od njih. Ovakva situacija upućuje na potencijalno epidemijsko stanje izazvano ebolom", rekao je liječnik.

Nakon informacija o smrtnim slučajevima od posljedica ebole u susjednoj Gvineji prvi put nakon pet godina, predsjednik Liberije George Weah u nedjelju je zdravstvenim radnicima naredio da pojačaju epidemiološku budnost u zemlji i da poduzmu "preventivne mjere".

"Predsjednik Weah od liberijskih je zdravstvenih vlasti i njihovih partnera u sektoru zatražio da pojačaju epidemiološki nadzor i preventivne mjere zbog ponovne pojave smrtonosnog virusa u susjednoj Gvineji", stoji u priopćenju ureda liberijskog predsjednika.

Premda se bolest pojavila u području Gvineje blizu liberijske granice, "u zemlji dosad nije uočen nijedan slučaj bolesti", izvijestio je ured.

"Svrha predsjednikovih uputa je zajamčiti proaktivno djelovanje Liberije kako bi se izbjegla epidemija poput one koju je zemlja doživjela 2014. godine."

Demokratska Republika Kongo potvrdila je također u nedjelju četvrti slučaj ebole u provinciji Sjeverni Kivu gdje je ponovna pojava tog virusa utvrđena 7. veljače.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) rekla je u nedjelju da će odmah pomoći Gvineji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Inicijativa "problemi Zagreb" Vlasnik zemljišta u Gračanima nakratko blokirao tramvajsku prugu: "Zatvorit ćemo prolaz ako nas Grad ne pozove na sastanak"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 329 zaraženih i 12 umrlih U Sloveniji uz povoljan trend moguća nova relaksacija mjera

"Odmah ćemo rasporediti potrebne kapacitete kako bismo dali potporu Gvineji, koja već ima veliko iskustvo", rekao je novinarima predstavnik WHO-a u Conakryju Alfred George Ki-Zerbo nakon sastanka sa zdravstvenim vlastima te zemlje.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene