Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prekipjelo im

Prosvjedi protiv migranata u BiH: "Bihać se pretvorio u geto, postali smo jedan veliki migrantski centar"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U petak je ispred jednog kampa u Bihaću prosvjedovalo nekoliko stotina građana. Kažu da ih je vlast ostavila da se sami nose s migrantskom krizom.

Prema neslužbenim procjenama, u Unsko-sanskom kantonu trenutačno je oko 7 tisuća migranata. Cilj im je preko Hrvatske doći do zapadne Europe. Iako se najavljivalo da će kampovi biti zatvoreni i da migranti više neće moći slobodno ulaziti i izlaziti iz njih, oni i dalje slobodno cirkuliraju gradom.

Pročitajte i ovo Strani radnici Prvi put suočeni s time Poznata agencija piše o Hrvatskoj: "Napadaju ih, ismijavaju, optužuju da prijete sigurnosti... a trebat će ih čak 500.000" Nastavak prosvjeda poljoprivrednika Nezadovoljni europskom politikom Prosvjednici blokirali centar Bruxellesa: Europski birokrati gnjev poljoprivrednika mogu vidjeti, čuti, ali i namirisati

Ispred jednog od kampova u petak je prosvjedovalo nekoliko stotina stanovnika Bihaća poručujući migratnima da se vrate. Građaninu su ljutiti jer kažu da ovako više ne mogu živjeti. U svom gradu više ne žele migrantske kampove. Žele, kažu, turizam, i normalan život.

"Stanje je loše. Pogotovo jer su prisutni ljudi koji nose zarazne bolsti. Dolazilo je do napada na naše stanovništvo, pogotovo na djevojke. Događale su se i takve stvari", govori jedan mještanin. 

Boje se za sigurnost

Prosvjednici objašnjavaju kako se boje se za sebe, za svoje žene za svoju djecu jer su se događala i neka manja kriminalna djela.

"Da ja moram strahovati oko svoje djece, oko svoje familije. Dvije noći ja i moj suprug stražarimo od njih. Traže vodu, traže hranu, traže da im se pune telefon. Mi to ne možemo više", 

Bila je najava da će se najveći kamp zatvoriti danas, 15. studenoga, no ugovor je produžen. Za lošu situaciju krive lokalne i državne vlasti. Smatraju da nisu dovoljno pomogle ovom kraju te da su ostavljeni da se sami nose s ovom migrantskom krizom. 

"Mi želimo natrag svoj grad", poručili su prosvjednici.

"Licemjerna politika"

Razgovarali smo i sa Sejom Ramićem, organizatorom prosvjeda.

Tko je odgovoran za ovu situaciju u Bihaću?

Odgovorne su sve razine vlasti u sprezi sa Europskom unijom. Zato što je licemjerna ta politika i državnih vlasti i EU koji pretvaraju Unsko-sanski kanton, tj. Bihać u geto, u jedan veliki migrantski centar. Bihać je postao veliki migrantski centar.

Građanima je prekipjelo?

Da, oni su u strahu jer su migranti napravili oko 1500 kaznenih djela. U strahu su zbog svoje imovine, jer djecu moraju odvoditi i dovoditi iz škole, ženski dio populacije u strahu je da im se nešto dogodi. Jednostavno, nismo više sigurni u svom gradu.

Hoće li biti još prosvjeda, hoćete li ustrajati?

Mi ćemo kontinuirano raditi na tome. Mi smo dali godinu dana vlastima i institucijama da rade svoj posao. No oni nisu ništa napravili. U dvije godine oni praktični nisu odredili lokaciju i napravili migrantski centar koji zaslužuje humani odnos prema tim ljudima. A ministar sigurnosti Mektić govori da na računu ima 12 milijuna eura. Taj novac čeka, a ništa se od toga nije napravilo. Prošle su dvije godine. Zna se tko je odgovoran za to.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene